Természet

2022.10.07. 19:54

Káprázatos lepkék fotói közül választhatsz: szavazz te is az év lepkéjére!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A három jelölt mindegyikére igaz, hogy gyönyörűek és megyénkben is előfordulnak.

HEOL

Frissen kelt fecskefarkú pillangó

Forrás: mme.hu/Gór Ádám

A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére. A kiválasztásnál elsősorban fogyatkozásukat, valamint látványosságukat vették figyelembe a szakemberek, ugyanis mindhárom faj igen tetszetős akár mintázatukban, akár színeikben. Mindemellett az egykor közönségesnek számító első két lepke az utóbbi időben erős csökkenést mutat - írja a mme.hu.

Frissen kelt fecskefarkú pillangó
Forrás: mme.hu/Gór Ádám

A fecskefarkú pillangó országszerte elterjedt, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb, azonban az utóbbi évek kései fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott. Ennek ellenére a térképen jól látszik, hogy a közösségi megfigyelések alapján Heves megyében is előfordulnak. 

A fecskefarkú pillangó közösségi megfigyelései 10x10 km-es UTM hálón 2000 és 2022 között
Forrás: mme.hu

A másik jelölt, a nagy éjjeli pávaszem, amelyet sokan ördöglepke néven ismernek, hiszen a nagy termete és valóságosnak tűnő szemfoltjai elsőre ijesztővé tehetik. Április végétől június elejéig repül, ritka alkalmakkor tömegesen is megjelenhet fényforrások körül. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Az utóbbi idők ritkulása miatt sok helyről eltűnt, a természetesebb állapotú élőhelyekre szorult vissza, ezért ha kertünkben valamely gyümölcsfán megtaláljuk a hernyóját, akkor becsüljük meg, hogy egy ilyen különleges szépséget láthatunk, ha pedig az imágót látjuk számára veszélyes helyen, helyezzük biztonságba - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Hím nagy éjjeli pávaszem
Forrás: mme.hu/Pribéli Levente

Hazánkban sokfelé előfordul gyümölcsösök, jó állapotú erdők közelében, ahol a főként különféle gyümölcsfákat felölelő tápnövényei nagyobb számban nőnek. Az utóbbi pár évtizedben számuk drasztikusan lecsökkent. Az eleinte előnyére váló gyümölcsösök telepítése hamar a visszájára fordult az intenzív vegyszerhasználat következtében. Ennek ellenére szerencsére megyénkben is jelen vannak. 

A nagy éjjeli pávaszem közösségi megfigyelései 10x10 km-es UTM hálón 2000 és 2022 között
Forrás: mme.hu

A harmadik jelölt pedig a fehérgyűrűs csüngőlepke, amelynek legtöbb faja feltűnő mintázattal bír, általában valamiféle sötét szín és a piros vagy fehér dominál rajtuk. Csápjuk testükhöz képest nagy, a vége felé erősen megvastagodik, valamint pihenés közben kissé visszahajlik. Viszonylag rövid ideig látható, mert csak júliusban és augusztusban találkozhatunk vele.

Táplálkozó fehérgyűrűs csüngőlepke
Forrás: mme.hu/Pribéli Levente

Előfordulása között Eger és környéke is szerepel. Nem védett, de az életterük egyre szűkül. Ha gyepekben kirándulunk, akkor járjunk nyitott szemmel, hiszen rajzása idején a többi rokon fajjal együtt nagy tömegben figyelhetjük meg őket, amint táplálkoznak vagy éppenséggel kórókon pihennek.

A fehérgyűrűs csüngőlepke közösségi megfigyelései 10x10 km-es UTM hálón 2000 és 2022 között
Forrás: mme.hu

Szavazni december 22. 12 óráig lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A szavazás december 22. 12 óráig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában