Krizantém

2022.10.20. 06:55

Drágábbak a sír virágai: megsültek a bimbók, nehezen nyílnak a szálas krizantémok

Már most rengeteg helyen kapni cserepes krizantémot, szálas változatukból azonban kevesebb lesz. Mostoha szezonra számítanak az őstermelők. Az árak némiképp emelkednek a tavalyihoz képest.

B. K.

Kevesebb és drágább lesz az idei krizantém mindenszentek előtt

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Kifejezetten rossz szezonra számítunk az idén mindenszentek előtt - árulta el portálunknak egy Heves környéki őstermelő, aki hosszú évek óta foglalkozik családjával krizantémneveléssel. Katalin elmondása szerint az idei nyár a legnagyobb körültekintés mellett sem kedvezett a termesztett virágnak. Akkora volt a hőség napokon keresztül, hogy a több ezer szál krizantém virágbimbói egyszerűen megsültek. - Hiába öntöztük, árnyékoltuk, nagyon sok virág tönkrement. Amik megmaradtak, azok is nehezen bontanak virágot, és sokkal kisebbek, mint egy évvel korábban - tudtuk meg. 

Elmondta azt is, hogy ilyentájban már megjelennek a törzsvásárlói, de idén jóval kisebbnek tűnik a kereslet. - Érezhető, hogy az emberek sokkal takarékosabban gazdálkodnak a közelgő tél előtt. Többnyire a kaspós krizantémot részesítik előnyben, amelynek ára 5-600 forintnál kezdődik, mérettől és fajtától függően. A nagyobb, látványosabb cserepes növényekért maximum 1500-2000 forintot lehet kérni. A szálas virágért a jövő héten indul meg a roham, bár idén ebből jóval kisebb lesz a kínálat a fenti okok miatt. 

Tavaly a legdrágább, nagyfejű krizantémért 400 forintot kértek, s idén sem lesz drágább 500 forintnál. Ez az ár ugyan nem tükrözi a befektetett munkát és energiát, de ennél többet aligha tudnak áldozni a vevők  idén a halottak napi  virágra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában