Támogatás

2022.10.26. 19:26

Kocsmából lesz patika, bolt és rendezvényterem Szederkénypusztán

A kocsma a településen már évek óta bezárt, azonban a tulajdonos a Magyar Falu Program pályázat keretében 2022. áprilisában nyert egy jelentős összegű támogatást.

B. D.

Javában tart a felújítás

Forrás: beküldött

A pályázat feltétele, hogy a kedvezményezettnek a támogatással érintett üzlet üzemeltetését a támogatott tevékenység megvalósításától számított legalább öt évig fenn kell tartania. Arról érdeklődtünk a tulajdonostól, hogy hol tart jelenleg a beruházás, és milyen tervekkel, újításokkal készül a nyitásra.

– Idén áprilisban nyertem 62 millió forintot az üzlet bővítésére és felújítására. Azóta folyamatosan folynak a munkálatok, eddig 200 négyzetméteres bővítés ment végbe, illetve a falak bontása és építése, s jelenleg a tetőn dolgoznak a munkások. Napelemek is kerülnek majd fel az épület tetejére, erről megy a fűtés és az áram. Összesen 400 négyzetméteres lesz az épület, és mivel ez elég nagy beruházás, a pályázati támogatás mellé önerőt is jócskán kellett beletennem, így közel 100 milliónál tart az összeg – közölte portálunkkal Vargáné Misztarka Zsuzsa, tulajdonos.

Elmondta, a régi kocsma a felújítás után 4 részből áll majd. Lesz egy élelmiszerbolt vény nélkül kapható gyógyszertári részleggel, illetve a faluban lévő termelők – méz, túró, tej – termékeinek árusítására is gondolt a kisboltban. Emellett lesz egy presszó rész, tervez melegkonyhás éttermet is, valamint egy nagy rendezvénytermet. Két külső terasz lesz, hátul egy 80 négyzetméteres részt alakítottak ki, s az első teraszt felújították.

– A jelenlegi válságos helyzet sajnos nagymértékben befolyásolja a munkálatok haladását. Eredetileg idén nyár végére terveztem a nyitást, de ez átcsúszik a következő év áprilisára. Úgy gondolom, hogy az üzlet nemcsak a faluban, hanem a környéken is kedvelt lesz, ugyanis a településen évek óta nincs sem bolt, sem kikapcsolódási lehetőség. Illetve ezen a területen megy a Kéktúra útvonal is, ami reményeim szerint vonzza a turistákat – hangsúlyozta a tulajdonos.

Továbbá arról is kérdeztük a tulajdonost, hogyan oldja meg a munkaerőt, ugyanis a településen körülbelül 200 lakos él, köztük sok nyugdíjassal. A tulajdonos elmondta, hogy már szinte megvannak a beosztottjai, akik a falu 5-10 kilométeres körzetében laknak. Így a megújult kocsma a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségen túl munkalehetőséget is nyújt a helyieknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában