Jubileum

2022.10.16. 18:59

Közép-Európa legerősebb tangazdasági hátterét hozzák létre a gyöngyösi campuson

A helyi felsőoktatás indulásának hatvanadik évfordulóját ünnepelték csütörtökön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Károly Róbert Campusán.

Szabó István

Az intézmény egykori professzoraiból, munkatársaiból, hallgatóiból, Gyöngyös vezetőiből, közéleti személyeiből állt a díszünnepség népes közönsége

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Köszöntőjében dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt, hogy sikerekkel és kudarcokkal vegyes volt az elmúlt hatvan év, a jövő pedig kihívásokkal teli. 

– Nagy változások zajlottak az elmúlt időszakban az agrár-felsőoktatásban. Soha olyan mértékű integrációs folyamatnak nem lehettünk részesei, mint napjainkban. Alkalmazkodni kell a megváltozott piaci, társadalmi körülményekhez, a nemzetközi felsőoktatási térben kell elhelyezni magunkat. Ez megkövetelte, hogy azt a szétaprózott rendszert, amelyben az agrár-felsőoktatásunk működött az elmúlt időszakig, korunk elvárásaihoz igazítsuk. A világ mezőgazdaságában uralkodó tendencia korábban sosem látott fejlődést hozott az agrár- és élelmiszer-gazdaságba, ami jelen évszázadunkban még inkább robbanásszerű változásokat eredményez. Ehhez a felsőoktatásnak és az ott zajló kutatómunkának igazodnia kell. Ezért alakítottuk át az agrár-felsőoktatást. Négy egyetemet vontunk össze, a teljes hazai agrárkutatási hálózatot egy rendszerbe illesztettük. Nem akadt még erre példa Magyarországon, de elkerülhetetlen volt. A korábban fejlődő vidéki intézmények csak úgy maradnak manapság életképesek, ha egy ilyen integrált rendszerben működnek. A gyöngyösi felsőoktatásnak van jövője, igaz, már nem abban a formában, mint ahogy húsz vagy negyven évvel ezelőtt működött. A MATE jelenlegi központja Gödöllő, de a mi vezetési elképzelésünk szerint Gödöllő és Gyöngyös egy tengelyt jelent. Olyan közel van egymáshoz a két város, hogy könnyű megtalálnunk egymás erősségeit, és a kapcsolódási pontokat. Az elgondolásunk szerint Gyöngyös egy nagyon erős gyakorlati képzési bázisa lesz az egyetemnek a jövőben. Ehhez indítjuk el azokat a fejlesztéseket, amelyekkel Közép-Európa legerősebb tangazdasági hátterét fogjuk létrehozni. Ehhez minden feltétel rendelkezésre áll – jelentette ki dr. Gyuricza Csaba. 

Dr. Gyuricza Csaba (balról) és dr. Bujdosó Zoltán emlékfát ültettek
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Dr. Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert campus főigazgatója szerint egy jó és erős szervezetnek a legfontosabb jellemzője az alkalmazkodóképesség. 
– Az elmúlt hatvan évben több néven, változó struktúrában működött a gyöngyösi felsőoktatás. Azt gondolom, ez remek példája a válságkezelésnek. A MATE küldetésének teljesítésében Gyöngyös is stratégiailag fontos szerepet vállal. Ehhez az erős és színvonalas felsőoktatást meg kell tartanunk az intézményben. Én hiszem azt, hogy az erős kötelet sok fonálból fonják. Egy szervezet, legyen az bármekkora is, az a benne, illetve érte dolgozó emberek nélkül nem lehet sikeres – emelte ki dr. Bujdosó Zoltán. 

A díszünnepségen Hiesz György, Gyöngyös polgármestere visszaemlékezett a főiskolán hallgatóként töltött éveire, majd a város támogatásáról biztosította a campust. 
– A magyar tudománynak és felsőoktatásnak szüksége van az itteni szakembergárdára és erre a tudásbázisra. Ami a várostól telik, azt megtesszük, hogy hosszú távon is megmaradjon a felsőoktatás Gyöngyösön – hangsúlyozta Hiesz György. 
 

Sok átszervezés kísérte a gyöngyösi felsőoktatás első hatvan évét

A mátraalji városban 1962-ben országos felsőfokú szakképzés keretében mezőgazdasági szakképzés indult, amely 1976-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetem egysége lett. 

1989-ben az országban elsőként itt indult kísérleti levelező tagozat. 2000-ben, a Szent István Egyetem megszervezése után, a kar felvette a Szent István Egyetem Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Kar nevet. 

2003-ban létrejött gyöngyösi székhellyel a Károly Róbert Főiskola. 2016-ban a főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összeolvadásával alakult meg az Eszterházy Károly Egyetem. 

2020-ban Szent István Egyetem névvel megalakult egy új, több campusú, integrált multidiszciplináris intézmény, egyesítve az egykori Szent István Egyetemet és a Kaposvári Egyetemet, továbbá a Pannon Egyetem Georgikon Karát és az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusát. 

2021. február elsejétől a Szent István Egyetem állami helyett alapítványi fenntartásúvá vált, a neve pedig Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre változott ettől az időponttól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában