Kegyhely

2022.10.12. 18:35

Közösségi térré varázsolnák az egykori gondnoklakot Lőrinciben

A lőrinci Szent Anna-kápolna nem csak a főépületből és az azzal szemben lévő kálváriadombból áll.

T. O.

Ismét élet költözhetne a kis házikóba

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Utóbbi alatt egy Lourdes-i barlang is épült, míg a kertben feszület és az egyházi stációknak helyet adó oszlopok találhatók. És ugyanitt van egy kis, alig pár négyzetméteres házikó is, amely korábban gondnoki lakás volt, ám az utóbbi időben kihasználatlanul áll.

– Nem szeretnénk, ha ez sokáig így maradna, már vannak terveink is a hasznosítására – mondta Pálinkás Péter alpolgármester, aki szívügyének tekinti a kápolnát, néhány önkéntes társával évek óta gondozzák a környékét. Legutóbb – mint arról beszámoltunk – a kegyhely tetőszerkezetét tették rendbe, a közeljövőben pedig közösségi teret szeretnének varázsolni a különálló épületből.

Az alpolgármester a részletekről elmondta: pályázati forrásból felújítanák a házikót. Bevezetnék a villanyt, melegítőkonyhát és zuhanyozót alakítanának ki, esetleg teraszt is építenének nyársalóhellyel a későbbiekben itt táborozó gyerekek és felnőttek, családok számára.
A több száz évvel ezelőtt épült kápolna az utóbbi időben, a Zagyva partján futó kerékpárútnak is köszönhetően, ismét „felkapott” lett a távolabbról érkezők számára is. Pálinkás Péterék a nyáron a gáton levezető lépcsőt építettek a könnyebb lejutás érdekében, s a terveik között szerepel a kálváriadomb rendbe tétele is. A nyári búcsúk főként a vallásos embereket vonzzák, de az év minden szakában érkeznek ide látogatók.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában