Körkép

2022.10.08. 10:16

Legolcsóbb gyümölcseinket kóstoltuk az egri piacon

Barta Katalin

Hamarosan a sírra való virágokért is elindul a roham a piacon

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Miközben naponta sokkol bennünket egy-egy bevásárláskor az élelmiszerért fizetendő összeg, kellemesen csalódtunk a minap az egri piacon járva. Gyümölcsök, zöldségek árait vetettük össze az egy évvel korábbi árukkal. Örömmmel tapasztaltuk, hogy kedvelt őszi gyümölcseinkből széles a kínálat és a legtöbbjük megfizethető. Az őszi  vitaminpótlás megoldható. 

A kitűnő minőségű alma kilója 4-500 forint körül  alakul, a szilva 500  forinttól indul.  Ennek nagyszemű változatáért elkérnek ezer forintot is. Egy helyen láttunk már aranyló  birsalmát is, igaz ennek kilóját ezer forintra árazták be.

Rengeteg fajta mézédes szőlőt is kínálnak. Ennek ára  fajtánként és kilónként 800-1000 forintig terjed.

Kapható még zsenge csemegekukorica is, ez csövenként 200-220 forint. Láttunk friss zöldbabot is, ennek  azonban alaposan megkérik az árát, 1800 forintba kerül kilónként. Az árus elárulta, hogy maga se gondolta, hogy az augusztusi másodvetés ilyen szépen beérik. Az  elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően azonban szinte minden megújult a kertben.

Új erőre kaptak a tökfélék, tehát  cukkini, spárgatök és padlizsán is jó árban kapható.

A gyökérzöldségeknél már nem ilyen kedvező a helyzet. Akadt árus, aki szálanként kínálta a sárgarépát és a gyökérzöldséget, 100-100 forintért. A karalábé ára hónapok óta stabilan drága. Megtudtuk, a leveszöldség ára sajnos nem lesz már olcsóbb, csak drágább. Az aszályos nyár nem kedvezett e növényi kultúrának.

Paradicsomot találtunk 650 forintért kilónként, de akár 1000 forintért is. A paprika kilója 750  forintról indul. Úgy tűnik tehát, hogy a lecsószezonnak befellegzett.

Kuriózumnak számít viszont a friss magyar füge, amelyet hat darabos tálcán kínáltak 450 forintért. A termelője elárulta, hogy az éghajlat változásának köszönhetően egyre több hazai kertben terem meg a mediterrán gyümölcs, amely évente többször is  szüretelhető.  

Megjelent a standokon már a friss, tisztított dióbél is. Negyedkilós kiszerelésben 800-1000 forintot kértek érte. Az őstermelő úgy nyilatkozott, idén sokkal egészségesebb a termés a tavalyinál. Bár még mindig sok fát megtámadott a fekete burkot képező diólégy, azonban úgy tűnik, hogy sok gazda eredményesen vette  fel  a harcot a kártevővel.  Ez  azt is  előrevetíti,  hogy a karácsonyi bejglibe való idén minden bizonnyal olcsóbb lesz a  tavalyinál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában