Megtiszteltetés

2022.10.07. 21:09

Mátraderecskeiek viszik el Rómába a jó palócok hírét

Barta Katalin

Forrás: matraderecske.hu

A Városok és Falvak Szövetsége felkérésére és támogatásával Mátraderecskére esett a választás, hogy október 19-től 23-ig a Rómában található Szent István Házban mutassák be a palóc tájegység értékeit. Forgó Gábor, a község polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a helyi asszonykórus alkotja a küldöttség nagy részét. Az ő feladatuk lesz a jellegzetes palóc étkek elkészítése, kóstoltatása, a tájegység kézműves hagyományainak - szőttesek, fafaragások - bemutatása. Természetesen elviszik legszebb dalaikat is, hogy viseletükben fellépve bemutassák azokat. 

A szükséges kellékeket, a sütés-főzés alapanyagait már az előző nap útnak indítják, a csoport pedig  19-én érkezik Rómába. A derecskei lányok-asszonyok lelkesen készülnek a különleges útra. 

A pár nap során lehetőségük lesz megismerkedni a főváros nevezetességeivel is, így abban bíznak, hogy életre szóló  élményekkel gazdagodnak úgy, hogy mindeközben híven adják át szülőföldjük legszebb kincseit az érdeklődőknek.

Forgó Gábor elmondta azt is, hogy a szövetség egyik fontos célja a magyar kultúra minél szélesebb körben való megismertetése és megszerettetése. Korábban nagyobb városok kaptak lehetőséget hasonló, külhoni kalandra, most először kapott megbízást egy csendes kis észak-hevesi falu a bemutatkozásra.  A községvezető hozzátette, nagy megtiszteltetés és öröm ez számukra. Épp ezért mindent elkövetnek, hogy a palócságot méltóképp képviseljék.

Címkék#palóc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában