Szaporulat

2022.10.05. 20:00

Még nyúl is kevesebb született annyira megviselte a vadakat az aszályos nyár Hevesben

Rossz minőségű terményt a vaddal sem etetnek meg. Az aszályos nyár a vadászok dolgát sem könnyítette meg.

B. D.

Forrás: Shutterstock

 Erről az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezeténél érdeklődtünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt hónapok környezeti változásai hogyan befolyásolták az állatok életét, mennyire nehezítik meg az emelkedő árak a vadak ellátását, és a társaság ezt hogyan próbálja megoldani.

– Az aszály miatt tömeges elhullást nem észleltek a vadgazdálkodók az általuk kezelt állományban Heves megyében. Ugyanakkor észrevehetően csökkent a felnevelt szaporulat, elsősorban az apróvad esetében – közölte portálunkkal Kovács István János Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezetének titkára. Kiemelte, hogy a vadak vízigényét mesterséges itatással és lédús takarmány kihelyezéssel igyekeztek kielégíteni a vízhiányos időszakban.

Továbbá elmondta, az árak emelkedése sajnos ezen a területen is jelentős volt. Mivel rossz minőségű terményt a vaddal sem etetnek meg, kizárólag a takarmány minőségűeket, így a vadgazdálkodók is a megemelkedett árú takarmányhoz jutnak hozzá. Ehhez hozzáadódik a dráguló üzemanyagár is, mivel a vadak részére nem egy telepen, hanem a vadászterületen szétszórva juttatják ki az élelmet. Ezek által az állatok takarmányozási költségei is a többszörösére nőttek az elmúlt évekhez képest. 

– A megnövekedett kiadásokat a rendelkezésre álló bevételekből oldják meg. Amennyiben ez nem elegendő, akkor az egyesületi tagdíj emelésével, vagy egyszeri tagi hozzájárulással biztosít a vadásztársulat plusz forrást – hangsúlyozta a kamarai titkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában