Ünnepi Napok

2022.10.09. 14:01

Megújítják a hegyközség legfontosabb bora, az Egri Bikavér ünnepét

Idén új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy megújítják a borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvényt – közölte portálunkkal az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László. Azért van erre szükség, hogy a borvidék legfontosabb bora, az Egri Bikavér méltóképpen megünnepeltessék.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az újítás jegyében megszervezett Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18-án kezdődik és 29-ig tart. Több egri helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét hat önálló esemény, közöttük éttermi élmények, gálavacsora, sétáló kóstolók.

A rendezvénysorozat október 18-án az Egri Bikavér Napjával indul – tudtuk meg a hegyközségi tanács elnökétől. Ez alkalomból ünnepélyes keretek között bikavérrel töltött palackokat falaznak be az egri várba a helyi borászok, majd egy szimbolikus időpontban, az 1552-es ostromra emlékezve 15 óra 52 perckor bikavérrel koccintanak a helyszínre érkező borkedvelőkkel.

Ugyancsak ezen a napon indul és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok, amikor is a borvidék éttermeiben különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek bikavérekkel párosítva. Az Egri Bikavér Gálaestet október 21-én a Macok Bisztróban tartják. Itt az étterem fogásai kerülnek az asztalra bikavérek társaságában, és ugyancsak ezen az eseményen adják át az Egri Bikavérért elnevezésű díjakat.

Október 22-ére két nagyszabású párhuzamos rendezvényt is terveznek a szervezők. Délelőtti óráktól estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. A város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak. A Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur nevet viselő sétálókóstoló pedig a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az ígéretes 2021-es évjárat bikavéreibe.

– A rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló lesz. A sétálókóstolónak a Líceum Díszterme ad otthont, és a helyi borászok személyesen mutatják majd be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket - közölte a hegyközségi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában