Költségcsökkentés

2022.10.14. 14:00

Megyénk önkormányzatainak is létkérdés vészforgatókönyvet készíteni az energiaköltségek lefaragására

Rövid távon az átmeneti átköltöztetések és a nyitvatartási idők rövidítése tűnik hatékony megoldásnak.

Szabó István

A vámosgyörki önkormányzatnál is szó lehet télen a nyitva tartási idő csökkentéséről

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az elszállt energiaköltségek lefaragása a tél közeledtével létkérdéssé vált az önkormányzatok számára is. Portálunk annak járt utána, hogy megyénk kistelepüléseinek helyhatóságai milyen vészforgatókönyv szerint tervezik minél olcsóbban működtetni a hivatalukat és az intézményeiket a fűtési szezonban.

Dr. Szabó Anikó, Kál jegyzője arról beszélt, hogy szeptember 30-án ültek össze az intézményvezetők egyeztetni az elképzeléseket.

– Mindenkinek van már elfogadható és kivitelezhető javaslata – közölte. – A közösségi épületünket mindenképpen üzemeltetjük, a művelődési házat viszont csak minimális mértékben használjuk. Jelenleg ott osztják el naponta a népkonyha ételeit, ez a közösségi épület egy elkülönített helyiségében kap helyet. A heti két alkalommal történő táncfoglalkozás is ide költözik. A házasságkötő terem helyett az esketéseket a rendeletben kijelölt másik helyen, a polgármesteri hivatalban rendezik majd, mivel télen általában kisebb létszámú esküvők szoktak lenni. A polgármesteri hivatal működési rendjében, esetleg az ügyfélfogadás helyében is lesznek változások, hogy takarékoskodhassunk a fűtéssel. A terepnapokat péntekre tennénk, így csütörtökön le lehetne venni a fűtést. Az is elképzelhető, hogy az egész napos hétfői ügyfélfogadást áttesszük csütörtökre, esetleg a közösségi épületbe. Ez még nem végleges, de a lakosoknak kedvezőbb lenne, mert ez a helyszín a hivatalhoz képest inkább központi helyen található. Végleges döntés erről még nincs, csakúgy, mint az óvodával kapcsolatban sem. A legnehezebb helyzetben a Tarna-menti Szociális Központ miatt vagyunk, mert ott az idős emberek érdekében nem lehet lejjebb venni a fűtést. Még kérdéses a megoldás, amely nem sújtja az időseket, viszont megfelelő működtetést tesz lehetővé – foglalta össze dr. Szabó Anikó.

Az idősellátás terén Nagyréde helyzete annyival szerencsésebb, hogy a helyi gondozási központ építésekor mobil kandallót helyeztek el a közösségi térben, és a kéményt is felújították.

– A napokban egy külterületi út mentén álló fák kitermelése révén egy konténernyi összehasogatott fűtőanyagot szállítottunk a központba. Így napközben lehetőség van a kandallóban fával tüzelni, és gyakorlatilag alig kell használnunk a gázfűtést – fogalmazott Siposné Fodor Judit polgármester.

Gyöngyössolymoson viszont a fatüzelésű kazánokat már korábban gázüzeműekre cserélték, így most igencsak problémás a helyzet, közölte Asztalos Miklós polgármester. Kazsu Attila, Abasár polgármestere arról beszélt, hogy a kazánok tekintetében felemás a kép a településükön. 

– Ahol csak gázfűtés van, például a könyvtárban, a családsegítő, illetve a szociális ellátó hálózat irodáiban, ott megvizsgáltuk szükség esetére az átköltöztetés lehetőségét a vegyes tüzelésű kazánnal fűthető intézményeinkbe. Ahol ez utóbbit ki lehetett alakítani, ott már megtettük – sorolta Kazsu Attila. – Távhővel központi kazánról tudjuk fűteni az óvodát, ha szükséges, de akár az iskolát is és a közösségi házat. A polgármesteri hivatalba teljesen új kazánt vásároltunk és be is üzemeltettük. Bálázott szőlővenyigével lehet fűteni, amiből mifelénk bőven van. Természetesen áttekintettük az intézményösszevonás lehetőségeit, de még nem volt rá szükség.

Mezőtárkányban egy erre a célra létrehozott bizottság vizsgálja az energiamegtakarítás lehetőségeit, mondta Pásztor István alpolgármester.

– Az energiahatékonysági program révén a művelődési házunk külső hőszigetelést, új nyílászárókat kapott, itt ezzel komoly megtakarítást érünk el. Eddig három épületben folyt a közmunkaprogramban munka. Ezeket egy épületbe csoportosítjuk át, a Mátyás király úton lévő ingatlanba. Így két épületben nem kell tüzelnünk, és természetesen a fűtött helyeket is csak az előirányzott hőfokra melegítjük fel – fogalmazott Pásztor István.

Mátraszentimre speciális helyzetben van, mert a hegyi településen nincs vezetékes gáz, tájékoztatott Előházi Péter polgármester.

– Mi fával, faaprítékkal fűtünk, ami eddig elavultnak tűnt, de most igencsak hasznossá vált. Az iskola és az önkormányzat épületén napelemek vannak, tehát az elektromos áramot is meg tudjuk termelni. Az óvodát pellettel, azaz préselt faaprítékkal fűtjük. Az orvosi rendelőt gázkazán melegíti, ami tartályos prímagázzal üzemel. Ott most állunk át elektromos fűtésre, nagy teljesítményű, fűtésre is alkalmas klímaberendezés, és napelemek segítségével – tudatta Előházi Péter.

Vámosgyörkön csak a művelődési ház önkormányzati intézmény. Dr. Balázs László címzetes főjegyző azt mondta, szükség esetén lehet szó a ház nyitvatartásának, továbbá a polgármesteri hivatal ügyelettartási rendjének módosításáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában