Hagyomány

2022.10.04. 13:20

Mezőszemerén őrzik a népdalkincset

Szállt az ének, pörgött a tánc a hagyományőrző egyesület közkedvelt rendezvényén.

S. S.

Forrás: Sike Sándor/Heves Megyei Hírlap

Nagy sikerű rendezvényt tartott szeptember utolsó szombatján a Mezőszemerei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör Egyesület a faluházban. A Száll az ének, pörög a tánc Mezőszemerén elnevezésű kulturális találkozót a Magyar Falu Programnak köszönhetően a kormány, illetve a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósították meg. 

A szervező egyesületről megtudtuk, a gyökerei a népdalkör 1976-os megalakulásáig nyúlnak vissza. 
Több évtizedes fennállásuk alatt rengeteg fellépésnek tettek-tesznek eleget. Fellépnek a környező települések rendezvényein, falunapjain, s országos, megyei kulturális eseményeken. Kistérségi kiváló, jó, két országos ezüst és nyolc arany minősítést szereztek az évek alatt, s 2007-ben fesztivál nívódíjat kaptak. A községi önkormányzat 2014-ben Mezőszemeréért elismerő oklevéllel ismerte el a tevékenységüket. 
– A népdalkör a 2015-ös egyesületté alakulás után, 2016-ban ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, s ezt a szomszéd helységek népdalköreinek részvételével tettük emlékezetessé. Hét éve már, hogy egyesületi keretek között munkálkodunk céljaink eléréséért, amelyek közül legfontosabb a Pávakör életben tartása, a magyar népdalkincs megőrzése, a helyi népdalok felelevenítése, a régiek újra felfedezése és ezek továbbörökítése – mondta el Bukta Mária egyesületi elnök, aki a 2019-es tisztújításkor váltotta elődjét, Kormos Melindát. 
Az egyesület egyébként tagja a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetségnek, valamint az „Életet az Éveknek” Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének is. Több nyertes pályázatot követően tavaly a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása 2021. elnevezésű pályázaton egymillió 780 ezer forintot nyertek a „Száll az ének, pörög a tánc Mezőszemerén” rendezvény lebonyolítására. 
Az egyesület elnöke a rendezvény kapcsán azt mondta: személy szerint ő mindig fontosnak tartotta a közösségépítő programokat, s ez a minifesztivál is éppen ezt a célt szolgálta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában