Nemzeti ünnep

2022.10.23. 13:53

Napjainknak is üzen '56 öröksége – megemlékezés Hatvanban és Lőrinciben

Hatvanban vasárnap délelőtt, a hagyományoknak megfelelően, az újhatvani Mártírok terén lévő 1956-os emlékműnél tartották a megemlékezést.

T. O.

Hatvanban is koszorúztak

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepi műsort a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium tanulói adták, majd Horváth Richárd polgármester és az erdélyi testvértelepülés, Kézdivásárhely vezetője, Bokor Tibor mondott beszédet.

Horváth Richárd felidézte a forradalom országos és helyi mozzanatait, utóbbi kapcsán megemlítve, hogy lakóhelyükön szerencsére békésebben alakultak az események, köszönhetően Pálhidy Mihálynak, a hatvani vasútállomás elleni bombatámadás világháborús hősének. Pálhidyt 1956. október 28-án a Hatvani Nemzeti Bizottmány elnökévé választották. Józan, megfontolt cselekedeteinek eredményeként nem történtek incidensek a településen.

Horváth Richárd beszéde végén rámutatott: a mostani megemlékezés ünnepi fényét beárnyékolják a szomszédunkban zajló sajnálatos események.

– Miközben az 1956-os forradalom tükrében fejet hajtunk az ártatlan áldozatok és a hősök emléke előtt, aggodalommal pillantunk a jövőbe. Ugyanakkor bízunk is az ország és a világ vezetőinek bölcsességében, s hisszük, hogy sikerül világméretű konfliktus helyett a békés megoldását megtalálniuk – fogalmazott Hatvan polgármestere.
Lőrinciben az ünnep előestéjén Pálinkás Péter alpolgármester családi kötődése révén idézte fel az 1956-os eseményeket, valamint az azt követő megtorlást. Beszédében nagyapja történetét elevenítette fel, akit egyetlen röpcédula terjesztéséért hónapokra munkatáborba küldtek.

– Soha nem hagyta el Istenbe vetett hite, én pedig rengeteget tanultam tőle, és egész életemre példát adott abból, hogy – legyen az élet bármilyen nehéz – tudni kell embernek maradni. Az 1956-os forradalom hősei előtt nem tiszteleghetünk méltóbb módon, mint azzal, ha azokat az eszméket, értékeket, és mindenekelőtt a hitet, amiért sokan az életüket adták, megőrizzük és tovább visszük nemzedékről nemzedékre – nyomatékosította Pálinkás Péter.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában