Spórolás

2022.10.18. 14:00

Nem lesz díszkivilágítás, bezárhatják a közösségi tereket: spórolásra kényszerülnek a települések

Az észak-hevesi térségben is számba vették az önkormányzatok, miként lehetne takarékosabban gazdálkodni az előttünk álló télen.

Barta Katalin

Nehéz helyzetben vannak a szállodák

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A térség minden településén elkészült egy B forgatókönyv arra az esetre, ha a megnövekedett gáz, illetve villanyszámlát nem tudják kigazdálkodni. Számos intézmény működtetéséről kell gondoskodniuk a helyhatóságoknak. Ezek közül azokat zárják be, vagy szűkítik nyitvatartásukat, amelyek átmeneti időre nélkülözhetők a lakosság számára. 

Sirokban Tuza Gábor polgármester tájékoztatása szerint az óvodában, a bölcsődében és a művelődési házban az elmúlt években komoly energiakorszerűsítési munkálatokat végeztek. Korszerű kazánokat építettek be és mindenütt sikerült a nyílászárókat újakra cserélni. Az intézményvezetőknek megküldtek egy körlevelet, amelyben arra kérték őket, készítsenek el egy olyan forgatókönyvet, amely alapján – ha szükséges, átmeneti időre – korlátozni lehetne a szolgáltatásokat úgy, hogy az alapellátás biztosítva legyen. Mindent számba véve jó hír, hogy az itteni iparűzési adóból befolyó bevétel jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a szűkösebb időben is biztonságosan működjön a falu. 

Parádon a Freskó étterem felújítása csúszik. Télre biztosan lezárják az épületet
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

- Egyelőre minden normál üzemmódban működik, s ha szükség lesz rá, főként azokat a közösségi tereket zárjuk be, amelyeknek nagy az energiaigénye. Ilyen például  a művelődési ház, illetve a sportcsarnokunk. A megszokott, népszerű rendezvényeinket is megtartjuk, de jóval szerényebb keretek között, mint az előző években.  Ilyen például az adventi esték programsorozatunk. Arról is döntöttünk, hogy a karácsonyi díszkivilágítás elmarad a faluban. Tárgyalások folynak a közvilágításról és az új turisztikai központunk üzemeltetéséről. Itt azt szeretnénk elérni, hogy a látogatószám pályázatban vállalt teljesítésétől legalább a téli időszakban tekintsenek el.  

Parádon is több óráig törték a fejüket a képviselők a téli ésszerűsítésen. Itt három kategóriába sorolták a a legfontosabb szolgáltatásokat - tudtuk meg Mudricski József polgármestertől. Az első helyen álló intézmények, az alapegészségügyet érintő orvosi rendelők, védőnői szolgálat változatlanul rendben működnek. Ahol lehetséges a gáz kiváltása fatüzeléssel, ott megoldják ezt. Ilyen például a polgármesteri hivatal épülete is. A Freskó éttermet víztelenítik és lezárják a téli hónapokra. A tájházban és az Asztalos Jochák fafaragó műveit látható kiállítóhelyen csak annyira fűtenek, amennyi a műtárgyak, a gyűjtemény védelmében elengedhetetlen. 

A közvilágítás itt is borsos árú tétel. Az eddigi éves 11 millió forint helyett mostantól háromszorosába kerül ennek biztosítása. Mintegy 800 lámpatest működik a három településrészen, Parádfürdőn, Parádon, Parádóhután.

Ennek ésszerűsítése, csak a rendőrséggel való egyeztetés után lehetséges.

Pétervásárán is faragnak a költségekből
Eged István, Pétervására polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az egészségügyi központ, az orvosi ügyelet, az óvoda, a bölcsőde, az idősek otthona működtetése nem szenvedhet csorbát. Ezek mindenképpen a megszokott módon üzemelnek a téli hónapokban is. A könyvtár, a művelődési ház a sportcsarnok - ha szükséges - korlátozott idővallumban működtethető tovább, átmenetileg be is zárhatják ezeket. A városban kedvelt karácsonyi vásár már biztosan elmarad, és az adventi díszkivilágítás is szerényebb lesz az eddig megszokottnál. A lakosság terhein is igyekeznek könnyíteni. Elkülönítettek a költségvetésből egy részt a rendkívüli segélyek fedezetére, az igények felmérését követően pedig négyezer mázsa barna kőszenet is rendeltek. Segítség lesz továbbá a szociális tűzifa és az önerőből tartalékolt, tíz köbméternyi tűzifa is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában