Napfogyatkozás

2022.10.12. 11:34

Páratlan égi jelenség lesz látható Heves megyéből

Október 25-én érdemes lesz az égre tekinteni, ugyanis a csaknem két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni a déli órákban.

M. Elek Andrea

Részleges napfogyatkozás lesz október 25-én

Forrás: www.timeanddate.com

A nem mindennapi jelenségről Varga-Verebélyi Erikát, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb látogatóközpontjának, a Bükki Csillagdának a csillagászát, csillagászati tárlatvezetőjét kérdeztük.

– A Hold kering a Föld körül. A Föld pedig a Nap körül. Ez a két keringési sík nem egyezik, egymással nagyjából 5 fokos szöget zár be. Vagyis általában a Hold, a Föld és a Nap nem kerül egy vonalba. Ha mégis, akkor fogyatkozás figyelhető meg – tudatta a szakember. – Napfogyatkozásnál a Nap, a Hold és a Föld (ebben a sorrendben) kerül egy vonalba, a Hold pedig kitakarja a Napot, mert bár a Hold jóval kisebb a Napnál, de sokkal közelebb is van hozzánk, így ez a két égitest (a Hold és a Nap) a Földről ugyanakkorának látszódik. Az október 25-i napfogyatkozás részleges lesz, ez azt jelenti, hogy a Föld egyik pontjáról sem lehet látni majd teljes kitakarást. Magyarországról nagyjából 30-35 százalékos kitakarás figyelhető meg.

– Ha nem a Napot nézzük, minimális fényességcsökkenést lehet észlelni, aminek az érzékelése felhős idő esetén egyáltalán nem valószínű.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen módon lehet biztonságosan megnézni az égi jelenséget, a csillagász kifejtette, fontos, hogy a Napba ne nézzünk szabad szemmel, napszemüveggel, fényképezőgéppel vagy távcsővel. Használjunk tanúsítvánnyal rendelkező napfogyatkozás-néző szemüveget. Olyat, amit például távcsőboltban lehet kapni. Ha ilyen nincs kéznél, esetleg már régi vagy sérült, akkor a legokosabb, ha kivetítjük a Nap képét. Ez utóbbit megtehetjük egy kilyukasztott kartonlappal vagy kartondobozzal.

A kartonpapíros kivetítés módszere: a nap és a sima papír közé egy közepén lyukas kartonpapírt helyezünk
Forrás: www.timeanddate.com


– A Bükki Csillagdában ezen a napon is várjuk az érdeklődőket, akik eszközeinkkel és szakembereink segítségével derült idő esetén megtekinthetik a részleges napfogyatkozást. A programra előzetes regisztráció szükséges – közölte a csillagász.

 

Érdeklődtünk arról is, hogy lesz-e a közeljövőben megyénkből is látható teljes napfogyatkozás.

– A mostanihoz hasonló mértékű részleges napfogyatkozás legközelebb 2026 nyarán várható, teljes napfogyatkozásra azonban még várni kell – válaszolta Varga-Verebélyi Erika. – Legközelebb 2075. július 13-án lesz egy úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás, aminek a totalitása átvonul Heves megye egén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában