Kutatók Éjszakája

2022.10.01. 11:02

Szumózó robotok és éjszakai vadászok is bemutatkoztak a gyöngyösi campuson + fotók

A Kutatók Éjszakája célja a tudományok érthetővé, művelésük vonzóvá tétele volt szórakoztató módon.

Sz. Sz. I.

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán péntek este várták az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája elnevezésű, országszerte megrendezett tudományos ismeretterjesztő eseményre. A gyöngyösi intézményben szórakoztató előadásokon, bemutatókon, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a tudományos kutatás számos új eredményével. A megnyitón elhangzott, hogy az est célja mindenkinek érthetővé tenni a tudományt, a fiatalok számára pedig vonzóvá tenni a kutatói életpályát. Dr. Zörög Zoltán, a campus főigazgató-helyettese köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy hazánk 2006-ban csatlakozott ehhez az európai rendezvénysorozathoz. 

– Intézményünkben 2010 óta rendszeres ez a program. Az első években még meglehetősen szűk kínálattal készültünk, de ahogy az évek múltak, egyre szélesedett a palettánk. Ma már a legkülönbözőbb tudományterületeket érintik az egyes bemutatók, előadások. Ezek nem feltétlenül csak az intézmény szűkebb tudományterületeihez, a mezőgazdasághoz, az informatikához és az üzleti élethez  kapcsolódnak, hanem ezeken túl más tudományágakat is érintenek, többek között a szociológiát, pedagógiát, a természettudományokat – fogalmazott dr. Zörög Zoltán.

A megnyitót valódi programdömping követte. Előadás hangzott el többek között arról, hogy a éhezés, az energiaválság, a klímakatasztrófa, a háborúk helyett lehetne-e más választása is az emberiségnek. Ki-ki kedve szerint vehetett részt vetőmeg-, illetve gyógy- és fűszernövény bemutatón, teakóstolón, játékos angol foglalkozáson, könyvbemutatón, kiállítást nézhetett, vagy tájékozódhatott a campus hallgatói életről, az egyetemi felvételi tudnivalóiról. Bárki megismerkedhetett az éjszakai vadászat mestereivel, továbbá a cickafarkkal, az év gyógynövényével, valamint a robotok szerepével a vendéglátásban, vagy akár a szumózásban. Az est során az is kiderült, hogy a belsőégésű motorral hajtott személyautókat hogyan lehet átépíteni elektromos hajtásúra, továbbá az, hogy mik az új, modellfüggetlen eredmények a megyénkbeli fizikust és matematikust soraiban tudó magyar tudóscsapat világszenzációt jelentő Odderon kutatásában. A kézművesek utcájában eközben, többek között a tojáspatkolás, a hagyományőrző- és modern hímzés és horgolás, illetve a fazekas korongozás mesterfogásait lehetett ellesni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában