Tűzifa

2022.10.12. 14:00

Ütemezetten halad a hatalmas lakossági igények kiszolgálása az Egererdő Zrt. területén

Köbméterenként bruttó 30 ezer forintos, a rendeletben meghatározott hatósági áron jutnak hozzá a tüzelőhöz azok, akik regisztráltak a programban. Ezt garantálja a gazdasági társaság. Több tucat brigád gondoskodik erről.

Sz. Sz. I.

Rendben megy a fakitermelés

Forrás: Egererdő Zrt.

Az energia veszélyhelyzet miatt nagy mértékben megnőtt a lakossági tűzifaigény Heves megyében is. Portálunk az Egererdő Zrt.-t kérdezte az ellátással kapcsolatos aktuális helyzetről.

Az erdészeti cég válaszában kiemelte, hogy területén ütemezetten halad a lakossági tűzifaigény kiszolgálása. Közlésük szerint az erdőn jelenleg több tucat brigád dolgozik azért, hogy kellő időben, minden családhoz eljuthasson az otthon melegét nyújtó megújuló energiaforrás.

A gazdasági társaság illetékesei emlékeztettek arra, hogy a kormány energia veszélyhelyzetet hirdetett, amelynek egyik fontos intézkedése a szeptember 18-ától igényelhető hatósági áras tűzifa-alapanyag biztosítása. Az erről szóló rendelet részletszabályai szerint minden arra jogosult háztartás összesen tíz erdei köbméter tűzifát igényelhet a most következő télre, ehhez előzetesen az igénylőknek regisztrálniuk szükséges. Arra vonatkozóan, hogy ki, hol és mire jogosult, annak részletei a kormány és az Egererdő Zrt. hivatalos honlapján is megtalálhatók.

– Hatalmas a lakossági igény a tűzifára – tudatta portálunkkal Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. – Eddig csaknem 4200 regisztrációt fogadtunk. A jelentős mértékű érdeklődés mind az adminisztratív ügyintézést, mind pedig a fakitermelési és szállítási kapacitásainkat jócskán leterhelte. Bár kétségtelenül nagy próbatétel előtt áll az erdészeti vállalat, mégis megnyugtatónak tekinthető, hogy a fakitermelés jó ütemben halad, és a szállítási kapacitások is növekedtek. Mindezzel együtt kérjük a lakosság türelmét és biztosítunk mindenkit arról, hogy a tűzifaprogramban regisztrált állampolgárok garantáltan a rendeletben meghatározott köbméterenkénti bruttó harmincezer forintos hatósági áron jutnak hozzá a társaságunknál jellemző kemény lombos tűzifához – tette hozzá a vezérigazgató.

Az Egererdő Zrt. tapasztalatai szerint az erdőgazdaság működési területéről a programba jelentkezők legalább 70-80 százaléka már rendelkezik a 2022/2023-as fűtési szezonra betárolt tüzelővel, hiszen a tűzifa iránti lakossági kereslet az ukrán-orosz konfliktus kitörése óta rendkívül magas. Az adatok arról is tanúskodnak, hogy az Egererdő Zrt. már a hatósági áras program kihirdetése előtt megközelítően nyolcvanezer köbméter tűzifát értékesített a lakosság számára közvetlenül, vagy éppenséggel viszonteladókon keresztül.

Egy országos portál szerint manapság átlagosnak mondható, száz négyzetméteres családi ház esetében, ha 24 fokos, kellemes meleget szeretnénk elérni, a legrosszabb szigetelési adottságok mellett télire elegendő lehet 7-8 köbméter tűzifa, modern vegyestüzelésű vagy faelgázosító kazán esetében. Ám ha elavult a fűtőberendezésünk, akár 12-13 köbméter is szükségessé válhat. Kitűnő állapotú szigetelés esetén ugyanezekkel a kritériumokkal számolva a tűzifa mennyisége a felére, vagy annál is kevesebbre csökkenthető, akár 3 köbméter tűzifa is elég lehet télire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában