Takarékosság

2022.10.16. 19:14

Vasszigor Rózsaszentmártonban: a művház bezárt, díszkivilágítás sem lesz

Rózsaszentmártonban a költségvetés stabil, az önkormányzatnak nincs adóssága, de az előttünk álló tél kihívások elé állított bennünket.

T. O.

Az idősek otthonába is egyre drágábban lehet bekerülni

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A képviselő-testületnek olyan döntéseket kellett meghoznia, amelyek a takarékosságot helyezik előtérbe – fogalmazott Sipos Jánosné polgármester annak kapcsán, hogy az energiaárak növekedése lakóhelyüket is érzékenyen érinti.

A községházán úgy kalkuláltak, hogy az év végéig a tervezetthez képest 27 millióval többe kerül a gáz és a villany, ez pedig spórolásra ösztönözte a képviselő-testületet. Számos olyan döntést hoztak, amelyek csökkenthetik a kiadásokat. Így például a polgármesteri hivatalban, az óvodában és az idősek otthonában nem töltik be az üres álláshelyeket. Az intézményekben 21 Celsius-fok lehet a maximális hőmérséklet, a kiszolgáló helyiségeket pedig legfeljebb 15 fokra fűthetik fel.

A kultúrház és a könyvtár az egész fűtési szezonban zárva tart. A faluban az idén nem lesz karácsonyi kivilágítás, s nem világítják meg a köztéri látványosságokat, így a település határában felállított kotrógépet, a Szent István-szobrot és a Petőfi-parkot sem.

A családsegítő a védőnői szolgálat irodájában végzi munkáját, a könyvtáros az iskolában érhető el. A községi rendezvényeket – köztük a falukarácsonyt – nem tartják meg. A helyi újság kiadását is szüneteltetik.

Az étkezési díjakat minimális arányban megemelték, az idősek otthonába is drágábban lehet bekerülni, de utóbbi működtetéséhez állami támogatást is remélnek. Ugyanakkor a szociális kiadásokra az eddigieknél jóval több pénzt fordítanak.

Sipos Jánosné végezetül elmondta: saját erős beruházásokra a közeljövőben várhatóan nem lesz pénz, de a lakosságot továbbra sem szeretnék újabb adókkal, adóemelésekkel terhelni. Egyetlen kivétel a borospincék utáni kommunális adó, ami valamivel több lesz, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában