Vallás

2022.10.02. 13:40

Zeneművekkel színesítik a szentmiséket az egri Bazilikában

Októbertől év végéig az egri Bazilikában kórusok és énekművészek teljesítenek zenei szolgálatot vasárnaponként a délelőtt 10 órakor kezdődő káptalani szentmiséken.

F. V. E.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Gimnáziuma Kamarakórusa adott műsort vasárnap

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A székesegyház felújítása olyan szakaszba ért, amikor már nagyobb számban tud híveket fogadni az épület. Ez jó alkalmat ad arra, hogy a szertartásokat magas művészi igényű zeneművekkel színesítsék, s a vasárnapi szentmisére érkező hívek minél többen megcsodálhassák a megszépült épületrészt, derült ki Ficzek László általános helynök szavaiból.

Csizmadia István, a bazilika plébánosa úgy fogalmazott, a szentmisében a legteljesebben valósul meg az Isten és az ember misztikus találkozása, valamint az ember kitárulkozása a hozzájuk lehajló Isten felé. Nemcsak a szó, a cselekmény, a jelképek és a szimbólumok, hanem a művészet, s különösen az ének és zene nyelvén is kommunikál.

Az első ilyen alkalom vasárnap volt. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Gyakorló Gimnáziuma Kamarakórusát hívták meg szolgálatadásra, Kubík Tamás orgonaművész közreműködésével, Kovács Ádám vezényletével.

Az érdeklődők a szentmise mellett a felcsendült dallamokat is áhítattal fogadták. 

– A következő hetekben a hívek hallhatják az Egri Érseki Fiúkórust, Schmiedmeiszter Szilvia vezényletével, valamint a Cantus Agriensis Kórust, Gergely Péter Pál vezényletével. Fellép továbbá az EKKE Gyakorló Általános Iskola kórusa, Kalóné Gyenes Réka vezetésével, s az EKKE Gyakorló Gimnázium Kamarakórusa is. Kórusművek, gregorián énekek és népénekek szólalnak majd meg, s magyar zeneszerzők művei is felcsendülnek a vasárnapi káptalani szentmiséken 10 órától az egri bazilikában – ismertette Kubík Tamás, a sorozat szakmai vezetője.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában