Felújították

2022.11.08. 09:14

A felújított gyöngyösi kápolna újra méltó őrzője Nepomuki Szent János emlékének

A közel háromszáz éves műemlék hosszú ideje méltatlan állapotban volt.

Sz. Sz. I.

Megújult a kápolna

Forrás: Horváth László/Facebook

A Magyar Templomfelújítási Program segítségével újul meg a gyöngyösi Nepomuki Szent János kápolna, adta hírül Horváth László országgyűlési képviselő. A honatya közlése szerint a műemlék méltatlan állapotban árválkodott hosszú éveken át a már számos részletében felújított Szent Bertalan templom közelében. 

– Felújításának befejezésével a kápolna újra méltó őrzője lehet Nepomuki Szent János emlékének. Megbecsüljük értékeinket hittel, lélekkel – tette hozzá Horváth László.

A Gyöngyös-patak mai Vachott utcai hídjánál elhelyezett életnagyságú Nepomuki Szent János szobor védelmére Horák Vencel kőművesmester 1736-ban építette a kápolnát a jezsuiták megbízásából. A XIV. században élt cseh pap a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, egyes helyeken a fuldoklók védőszentje, az árvizek idején is őt hívják segítségül. Nepomuki Szent Jánost a gyónási titok mártírjaként tartják számon. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában