Gondoskodás

2022.11.30. 14:02

Nyakban is hordható: a gyöngyösi időseket segítő készülék sokkal többet tud a réginél

December elsejétől már működik a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ új jelzőrendszeres házi segítségnyújtása. A szolgáltatás a korábbi elavult rendszerekhez képest számos előnnyel rendelkezik.

Szabó István

Maka Piroska az új jelzőkészülékről beszél a kistérségi társulási ülésen

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása augusztusi rendkívüli ülésén határozott a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) jelzőrendszeres házi segítségnyújtása fejlesztéséről. Maka Piroska, a KHSZK igazgatója akkor kért felhatalmazást a testülettől egy új jelzőeszköz használatának feltételeit rögzítő szolgáltatási bérleti szerződés aláírására, amit a társulástól meg is kapott. 

– Az új készülék lényegesen többet tud a 2006 óta használtaknál. Bárhol történik a készülék tulajdonosával bármilyen baleset, a budapesti diszpécserközpont révén azonnal segítséget kaphat, a központ értesíti a mentőket. Eddig 54 ember részesült ebben az ellátásban az illetékességi területünkön, de Gyöngyöstarján község is csatlakozott a szolgáltatáshoz, így a házi segítségnyújtással támogatható személyek száma 68-ra emelkedik. A készülékek cseréjén túl a szolgáltatást bővíteni is tudjuk – magyarázta. 

– Ha szociálisan rászorult az illető, akkor a jövedelmének két százalékánál több nem lehet a térítési díj, más esetben a társulási tanács által megállapított intézményi térítési díj lesz érvényes. Utóbbit felülvizsgáljuk a rendszer élesítésekor. Bruttó 2540 forint a készülék darabonkénti bérleti költsége havonta. Ez havi 665 forintos emelkedés a korábbi eszközhöz képest, de az új sokkal több funkciót ellát. Változatlan készülékszám, illetve ár mellett a használat ez év de­cemberében 35 ezer 910 forint többletkiadást jelent. Ugyanilyen kondíciók mellett az új készülék alkalmazásának éves költsége 430 ezer forint – összegezte Maka Piroska. 

Aktívan élni

Sok idős szeretne aktív életet élni, kirándulni, önállóan bevásárolni, sétálni a parkban. Az új eszköz ennek megfelelően az otthonukban és azon kívül is használható anélkül, hogy az bármilyen szakértelmet igényelne.  A nyakban, zsebben, csuklón hordható, mindössze 35 gramm súlyú szerkezet kezelése igen egyszerű, mivel csupán egyetlen gombot tartalmaz. 

Maka Piroska arról is tájékoztatott, hogy a készülék a beépített SIM-kártyának köszönhetően az ország bármely területén működik, a GPS-alapú helymeghatározásnak köszönhetően pedig az egészségügyi szakemberek pontosan tudják, hová kell menniük. 

– A jelzőeszköz gombjának megnyomásakor kétirányú hangkommunikációra van lehetőség. A segítségre szoruló személy, mintha csak egy kihangosított mobiltelefonon beszélne, el tudja mondani, hogy mi történt, és milyen típusú segítségre van szüksége. Az egészségügyi végzettséggel és tapasztalattal rendelkező diszpécser pedig eldönti, hogy a KHSZK munkatársait vagy a mentőket, szükség szerint a katasztrófavédelmet, rendőrséget riasztja. A gondozói segítség a közvetlen lakókörnyezetből történő riasztás esetén fél órán belül megérkezik. Lakókörnyezeten kívüli jelzéskor, bárhol is legyen a segítséget igénylő, a diszpécserközpont kérésre a közeli hozzátartozót is értesíti – tette hozzá Maka Piroska.  

Biztonsági funkciók az idősekért

Az eszköz rendelkezik az elesést érzékelő szenzorral, melynek köszönhetően érzékeli a zuhanást, a hirtelen sebességváltozást. Ilyen eseményt követően az eszköz automatikus riasztást küld a központba. A jelzőkészülék az időskori demenciában szenvedők esetében folyamatos helymeghatározást végez. A biztonságos zóna elnevezésű funkció révén pedig behatárolható egy adott terület, amelynek elhagyása esetén, illetve az oda belépéskor a készülék jelzést küld a diszpécsereknek. A készülék akkumulátorának hosszú a készenléti ideje, és mindennek jóvoltából az eszköz akár két-három napig is üzemkész marad. Fontos, hogy a feltöltése meglehetősen egyszerű, a töltőjébe beépített mágnes igazítja a helyére az idősek által használt szerkezetet. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában