Vadak

2022.11.19. 07:27

A Heves megyébe visszatelepülő farkasokról is szó volt a gyöngyösi rendezvényen

Vadgazdálkodási workshopon találkoztak a szakemberek.

Sz. Sz. I.

Megyénk vadállományával kapcsolatos kérdésekről beszéltek a workshopon

Forrás: Nagy Réka/MATE Károly Róbert Campus

A vadgazdálkodásról szervezett Gyöngyösön workshopot csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottság Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézete, tájékoztatta portálunkat Nagy Réka, a MATE Károly Róbert Campusának kommunikációs munkatársa. Mint mondta, a gyöngyösi campus oktatói mellett a többéves hagyománnyal bíró rendezvényen részt vettek az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Heves Megyei Területi Szervezetének képviselői, továbbá a campus olyan korábbi hallgatói, akik azóta már a szakmában dolgoznak, valamint a Mátra Erdészeti Szakközépiskola néhány diákja. Az előadások ezúttal a magyarországi apróvadakat érintő drasztikus állománycsökkenésre, valamint a nagyvadaknál megfigyelhető folyamatos és jelentős állománynövekedésre fókuszáltak.

A rendezvény nyitó előadásán Kelemen József tájegységi fővadász azt mutatta be, hogy hogyan tudják segíteni a hőkamerák a vadállománybecslést. Ezt követően Kovács István János, az OMVK Heves megyei titkára a muflon megyénkbeli múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Kitért többek között arra is, hogy a hazánkban alacsony populációval rendelkező muflon-, őz- és szarvas- állományra milyen hatással vannak a visszatelepülő ragadozók, azon belül is a farkasok. Az afrikai sertéspestis hazai vaddisznóállományra gyakorolt hatását dr. Herczeg Béla, a MATE főiskolai tanára ismertette. A programot dr. Tóth László főiskolai tanár A hazai őzállomány növekedése és hasznosítása című előadása zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában