Részecskefizika

2022.11.15. 11:34

A világhírű magyar felfedezés, az Odderon kiemelt téma volt a gyöngyösi konferencián

A mag- és részecskefizika Heves megyei tudósai is tartottak előadást a gyöngyösi campuson.

Sz. Sz. I.

A Femtoszkópia Napja szakmai konferencia a MATE gyöngyösi kampuszán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusa adott otthont kedden A Femtoszkópia Napja - A femtoszkópia 8. napja, a femtoszkópia nyitott kérdéseinek a megvitatására című szakmai konferenciának. A mátraaljai egyetem immár nyolcadszor rendezte meg az eseményt. A femtoszkópia a nagyenergiás mag- és részecskefizikai kutatások fontos területe, ugyanis kísérleti technikaként betekintést enged a femtométer skálájú folyamatok téridőbeli szerkezetébe. 

A résztvevők megvizsgálták az elmúlt év legfontosabb, saját kutatásaikhoz közvetlenül kapcsolódó eredményeit. Ezek közül kiemelkedett az Odderon – egy rendkívül tünékeny részecske – felfelfedezésének megerősítése, amelyről a Viszneken élő Csörgő Tamás fizikus professzor, az Európai Akadémia tagja, a felfedező magyar kutatócsoport vezetője beszélt. 

– A 2022 során publikált modell-függő eredményünk szerint az Odderon kísérleti megfigyelése már nem valószínűség, hanem bizonyosság. Ezt további, modell-független eredményeink, és a D0 és a TOTEM kísérletek új mérési eredményei is megerősítik  – emelte ki Csörgő Tamás.

A nemzetközi konferencián az internetes részvételt is biztosították, így a MATE, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Wigner Fizikai Kutatóközpont mellett nemzetközi partnerek is közreműködhettek. Többek között előadást tartott a szintén viszneki származású dr. Novák Tamás, a gyöngyösi campus egyetemi docense is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában