Pénz és veszély

2022.11.11. 14:00

A vízügy szerint az egri hódok potenciális árvízveszélyt jelentenek

Ők úgy látják, az állatok szaporodásának üteme nagyon aggasztó, s csupa anyagi kárt jelent egy hód. Komlósi Csaba szerint viszont ez rossz megközelítés.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Lénárt Márton

Engedélyezte hódgátak elbontását az Eger-patak egri, felsővárosi részén a belterületi vízkárveszély miatt a Heves Megyei Kormányhivatal, mégpedig a vízügyi kezelésért felelős Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság kérelmére. Mint ahogy arról már beszámoltunk, helyben élők, és természetvédelmi szakértők is tiltakoztak a bontás híre ellen a napokban. Így megkérdeztük a vízügyet, hogy pontosan milyen reális veszélyt jelent helyben a hódcsalád és a tevékenységük. Válaszukból kiolvasható: a hódokban egyértelműen kártevőt látnak.

– Az Eurázsiai hód védett állat, így bármilyen ezzel kapcsolatos beavatkozás – az élőhelyének bolygatása, a hódgát elbontása, a hódjáratok felszámolása – csak az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével történhet. Az engedélyezési eljárásokat általában „teljes eljárásban” folytatják le, így azok átfutási ideje jellemzően kilencven nap, addig a kialakult helyzetet tűrni kell. Az augusztusban benyújtott, az érintett területen lévő hódgátak elbontására vonatkozó kérelmünkre a napokban kaptuk meg az engedélyt – erősítették meg a bontási engedély tényét. Hozzátették, adatokkal ugyan nem rendelkeznek de szerintük nő az említett állatok száma.

– A hódok számára vonatkozóan állományfelmérési adatokkal nem rendelkezünk, de úgy érzékeljük, hogy számuk napról-napra ugrásszerűen növekszik. A pár évvel ezelőtti néhány előforduláshoz képest napjainkban már szinte minden vízfolyásunkon észlelhető a jelenlétük és a kártételük. Egyre több önkormányzat tesz bejelentést a területén előforduló hódkárosítással és jelenléttel kapcsolatban, valamint számos lakossági panasz is érkezik. A szaporodásuk üteme nagyon aggasztó, ugyanis a jelenlegi jogi státuszuk védett állat, csak engedéllyel lehet a kártételüket mérsékelni. A hódok által okozott károk és a hódok tevékenységével összefüggő vízkár-veszélyes állapotok felszámolása jelentős költségekkel jár – írta az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

A hódok által jellemzően okozott károsításokat, károkozásokat öt kategóriába sorolták, egyrészt a fák megrágását emelték ki, amely szerintük elsősorban anyagi kár. Másrészt a csatornák, patakok mentén a fák kidöntéséről írtak.

–  A mederbe döntött fa vízfolyásgátló akadályt képez, többlet fenntartási teendőt generál – fogalmaztak. Harmadrészt kiemelték, az üregek, járatok építése a partoldalban azért veszélyes, mert ezek beszakadása miatt a gépi fenntartás ellehetetlenül, a fenntartó gépekben jelentős kár keletkezhet, s ez baleset- és életveszélyes. Negyedikként említették közvetlen vízkárveszélyként a gátépítést.
– A mederbe épített gát visszaduzzasztja a vizet, így árvizek levonulásakor a szomszédos lakott, vagy mezőgazdasági területeken kiöntés keletkezhet. Másrészt a mederbe épített gát felgyorsítja a hódgát fölötti meder feliszapolódását, ami jelentős többlet fenntartási költséget okoz – magyarázták. Végül az üregek, járatok építését említették a víztartó depóniákban, árvízvédelmi töltésekben.

– Közvetlen árvízveszélyt okoz mindez, ugyanis a járatok, üregek csökkentik a gát állékonyságát, így ez az állapot könnyen töltésszakadáshoz vezethet, veszélyeztetve a mentett oldali területeket bel- és külterületet egyaránt. Az árvízvédelmi fővédvonalakon, különösen a Tarnán és betorkoló vízfolyásai mentén lévő árvízvédelmi töltések esetében jelentős kockázati tényezőt jelent az elszaporodott hódpopuláció. Az általuk okozott kiüregelődések, egy-egy árvíz levonulása során lokálisan az árvízvédelmi töltés tönkremenetelét, a töltésszakadást okozhatják, veszélyeztetve a védett településeket. A kisvízfolyások medrében épített torlaszok szintén jelentősen növelik az árvízveszélyt – fogalmazott a vízügy.

– Kisgyerekként, amikor Szürke Bagoly, Két kicsi hód regényét olvastam, vagy hódokról készült természetfilmet néztem, nem gondoltam, hogy egyszer majd a közvetlen környezetemben találkozhatom ezekkel a csodálatos állatokkal. Azt meg végképp nem, hogy problémaforrásként tekintenek majd rájuk – reagált kérdéseinkre Komlósi Csaba független önkormányzati képviselő. A közismerten zöld szemléletű politikus elmondta, szerinte alapvető gond, hogy hosszú ideje rosszul bánunk környezetünkkel, sok más mellett felszíni vizeinkkel is. 

– Aszályos, száraz időszakokban hajlamosak vagyunk szinte az utolsó cseppig kiszipolyozni folyóinkat, patakjainkat, ahogy az például a közelmúltban a Tarnával is történt, amikor pedig hirtelen sok a csapadék, akkor igyekszünk mielőbb megszabadulni tőle, minél gyorsabban elvezetni még az országból is. Másféle vízgazdálkodási szemléletre lenne szükség! Szerencsére terjedőben van egy olyan megközelítés, ami a természetes vízmegtartásra, a vízvisszatartásra helyezi a hangsúlyt. A hódoknak és az általuk épített gátaknak pedig ebben a megközelítésben fontos szerep juthat. A klímaváltozással együtt járó gyakoribb aszályos időszakokban a hódok tevékenység nyomán kialakuló tartósan vízzel borított, elárasztott területek vízmegtartás szempontjából kiemelkedő jelentőségűek és egyáltalán nem mellékesen különböző kétéltűek és vízimadarak szaporodó és táplálkozó területei is. Örülnünk kellene, hogy ezek az állatok újra felbukkantak folyóinkban, patakjainkban – hangsúlyozta. 

Szerinte az egri esetben a gátak lebontása nem oldja meg a problémát, ehhez a város területén megtelepedett hódokat is be kellene fogni és áttelepíteni.
– A kérdés, hogy hová? Úgy vélem, inkább meg kellene tanulnunk együtt élnünk ezekkel az állatokkal, ahogy a hegyeinkben újra megtelepedő farkasokkal, vagy az erre kóborló medvékkel is! Egyébként a vizes élőhelyek természetes, vagy a természetközeli állapotának visszaállítása nemcsak környezeti, hanem akár anyagi hasznot, jelentős turisztikai bevételt is hozhat, ahogy az például a Holland-Belga határon folyó Maas folyó esetében is történt, ami ma a zöldturizmus egyik legvonzóbb célpontja – fogalmazott Komlósi Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában