Esemény

2022.11.07. 13:55

Ajándékkötetekkel érkezett Írország nagykövete a Bródy Sándor könyvtárba

Két programmal is várta az érdeklődő szakmabelieket hétfő délelőtt az egri könyvtár. Szakmai napot tartottak a zenei könyvtárosoknak, illetve James Joyce Ulysses című művéről emlékeztek meg a nap folyamán.

Bíró Daniella

A nagykövet, Ronan Gargan és Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Írország nagykövete, Ronan Gargan a Joyce 100 emlékév keretében Egerbe látogatott. Az irodalmi rendezvénysorozatot Írország Nagykövetsége szervezte. Az események jóvoltából több egyetemi városban megemlékeznek James Joyce Ulysses című korszakalkotó művéről. Az egri látogatás alkalmával a nagykövet átadta az ír külügyminsztérium könyvadományát a Bródy Sándor Könyvtár részére. Ennek tartalma négy magyar nyelvű kötet James Joyce Ulysses című művéből, és két példány a Stephen Hero című könyvből. A Joyce kötetek mellett W. B. Yeats Ír tündérmesék című kiadványából is kapott a könyvtár négy kötetet. A bibliotéka pedig Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét adta át ajándékként a nagykövet részére.

Más program is színesíti a hétfői napot. 

– A Zenei könyvtárosok szakmai napján az egyik fő program a Kokas Klára pedagógia bemutatása. A gyakorlati részén a Szent Imre Katolikus Általános Iskola első osztályosai vettek részt, a módszer elméleti részéről a Kokas Alapítvány két tagja tartott elméleti bemutatót. Továbbá a nap folyamán bemutatják az ultrahangos hanglemeztisztítást, valamint a megújult könyvtár épületét, majd Turay Zoltán könyvtáros vezetésével zenei emlékek nyomába eredünk Egerben. Végül Szalainé Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa mutatja be Gárdonyi és a zene kapcsolatát a Gárdonyi házban – tájékoztatta portálunkat Zsoldos Marianna, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár zenei könyvtárosa. Hozzátette: a zenei könyvtárügyet két szervezet képviseli Magyarországon, a Zenei Könyvtárak Nemzetközi Szövetségének (AIBM/IAML) Magyar Nemzeti Csoportja és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zenei Könyvtárosok Szervezete. A kettő együtt az egri könyvtárral közösen rendezte meg az eseményt.

– A könyvtár világa nagyon szép és színes. Kívánom mindenkinek, hogy mindig ilyen szép kerek legyen a világ, s azt is kívánom, hogy mindenki egy életre szóló szakmát találjon meg a zenei könyvtáros hivatásban. Mert ez valóban egy olyan hivatás, ami a magánéletben is meghatározó lehetőségeket nyújthat – emelte ki köszöntőjében Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az egri könyvtár igazgatója.

A Kokas pedagógiáról Blaschke Zsuzsanna, a Kokas Klára Agape Zene-Életöröm Alapítvány ügyvezetője beszélt részletesebben. 

– Dr. Kokas Klárának a zenéből indított komplex művészetpedagógiáját tulajdonképpen már abban a pillanatban lehet alkalmazni, ahogy megfogant a gyermek. A módszer célja, hogy a kicsiket a Kodály módszer alapján megismertesse a magyar népdalokkal, valamint igényes zenebefogadásra nevelje őket. Ez a harmonikus személyiségfejlődéshez és az improvizatív gondolkozáshoz is hozzájárul a komplexitásából fakadóan. A foglalkozáson van egy improvizatív játék népdallal, ami által a kreatív gondolkodás fejlődik. Majd ezt követi egy mozgásos zenebefogadás, aminél a gyerekek zenére megjelenítik vizuálisan is a saját történetüket. Ez lehetőséget ad arra, hogy az adott életszakasz problémáit kiadják magukból, emellett pedig fejleszti a közösséget is – ismertette a programot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában