Elismerés

2022.11.22. 11:27

Az 1900-as évek eleje óta velünk van a díjnyertes egri érsekkerti gesztenyefasor

Nagy odafigyeléssel ápolja a növényeket a városgondozás.

Szabadi Martina Laura

Az érsekkerti gesztenyefasor

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Országosan egyedülálló nagy szakmai siker, büszkeség, de nagy felelősség is egyben, hogy az Európa Év Fája, a Termálfürdő Platánfája után immár Magyarország legszebb fasora is Egerben található – fogalmazott Ferenczy Tamás, Eger főkertésze azzal kapcsolatban, hogy a Virágos Magyarország Környezetszépítő versenyben az egri Érsekkert fehérvirágú vadgesztenye fasora a Legszebb fasor díjat nyerte el pénteken.

– A város legnagyobb történelmi parkjában, az Érsekkertben található fasor különlegessége, hogy négy párhuzamos sorba telepítették a a kétszázötven vadgesztenyefát. A fák nyomvonala követi az úttengelyben levő szökőkút körüli teret azaz, a rondót. A fasor külön értéke, hogy fafajtáját tekintve egységes, csak Fehérvirágú vadgesztenye alkotja. Életkor szerint zömében az 1900-as évek elején és a II. világháború után telepített egyedekből áll – részletezte Ferenczy Tamás, aki egyben a környezetszépítő verseny régiós elnöke is. Elmondta, hogy a bírálatot első körben a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny szakmai zsűrije végezte, tagjai között tájépítész mérnök, kertészmérnök és az európai virágos verseny magyar zsűritagja volt. Ezt követően a Magyar Faápolók Egyesületének minősített favizsgálói vizsgálták, értékelték a fasort és tettek megállapításokat ápolási, növényvédelmi, esztétika szempontból.

– A díj ismét felhívja a figyelmet Eger kiemelkedő természeti értékeire. A fák ápolását, kezelését, a növényvédelmet komoly szakmai szempontok mentén végezzük. Az aknázómoly és gombabetegségek ellen nemcsak vegyszerrel történik védekezés, de figyelmet fordítunk a lehullott lomb gondos összegyűjtésére is. Ebben a munkában immár tizennégy éve nyújt segítséget a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a Börtön a városért programmal. A rendszeres, hatékony gondozást jól mutatja, hogy a fák szélsőséges, aszályos időjárásban is dús lombbal árnyékolják a sétányokat. Fenntartóként fontosnak tartjuk ökológiai, városképi értéküket, kiemelten figyelünk rájuk.  Köszönet illeti mindazok munkáját , aki hozzásegítették városunkat a környezetszépítésben elért immár a 31. szakmai díj elnyerésében. Vigyázzuk közösen és legyünk büszkék az érsekkerti Gesztenyefasorra – fogalmazott.

Erről és a város kertészetét érintő témákról készült beszélgetésünket a főkertésszel péntek délutántól hallhatják a heol.hu podcast-csatornáján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában