Utazás

2022.11.10. 14:00

Az autóbuszos kirándulások advent idején is népszerűek

Kicsivel több mint egy hónap, és itt a karácsony. Sokan kihasználják az adventi időszakot arra, hogy elmenjek, kiránduljanak egyet. Az általunk megkérdezett utazásközvetítő tapasztalatai azt mutatják, a külföldi buszos utazások a nép­szerűek.

Molnár Helga

Egyre inkább élénkül az érdeklődés, megkezdődtek a foglalások is, hiszen adventkor sokan tervezik azt, hogy kihasználják a lehetőséget a feltöltődésre. Juhász Otília, a gyöngyösi Staféta Tours Kft. irodavezetője a Hírlap érdeklődésére elmondta, belföldi szervezett adventi program kevés akad, ennél több viszont a külföldi. – Az autóbuszos kirándulások iránt elindult az érdeklődés, ezek mindig közkedveltek. A népszerű úti célok között van Zágráb, Zakopane, Krakkó, Pozsony és Bécs is, de olaszországi utazásra is van lehetőség – részletezte. 

Elmondta, a repülős kiruccanások is kedveltek, leginkább Dublint, Párizst, Lisszabont és Rómát választják a turisták. 

– Mindkét esetben elmondható az, hogy a vendégek a kedvező árakat figyelik, ötvenezer forintosak ezek az utak átlagban, és két-három naposak. A buszosak jellemzően idegenvezetővel ellátottak, illetve benne szokott lenni az árban egy reggeli vagy vacsora, valamint a szállás – taglalta. 

Az egzotikus és hajós utakra is van kereslet, kedvelt célpont a Perzsa-öböl, a Karib-térség és az Emirátusok, Zanzibár, Dominika vagy Mexikó. Hozzátette, az energiaválság és az üzemanyagárak elszabadulása megjelenik az utazások árában is, illetve az euróárfolyam folyamatos változása sem hat kedvezően. Pont ezért azt tanácsolja, hogy aki repülővel utazna, jó előre foglaljon, mert a kerozin drágulása a jegyek díjában is megmutatkozik. 

Arról is érdeklődtünk, melyek a legégetőbb kérdések, amiket a leendő utazók feltesznek az iroda dolgozóinak. 
– A lemondás körülményeire kíváncsiak. Kérdés, mi történik, ha megbetegednének, kórházba is kerülnének, visszakapják-e befizetett pénzüket. Természetesen igen, a biztosításban ez szerepel. Ráadásul az ütemezett befizetés is rendelkezésükre áll, mely lehetőséget ad arra, hogy az utazás teljes összegét egy hónappal a kitűzött indulás előtt kelljen megtéríteni – tudatta. 

Az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal adatai szerint öt százalékkal nőtt az ünnepi időszakra szóló foglalások száma 2019-hez képest. A települések népszerűségi rangsorát Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezeti. A Szállás.hu szerint a foglalások növekedését elősegíthették a rugalmas foglalási feltételek, hiszen a lemondási díj és előlegfizetés nélkül foglalható opciók anyagi biztonságot jelentenek a vendégeknek. A portál adataiból kitűnik, tavalyhoz mérten átlagosan tíz százalékkal drágább a szállás, 2019-hez képest pedig a harminc százalékhoz közelít a különbség. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában