Fogy a levegő

2022.11.09. 07:00

Bajban lehetnek a Heves megyei kisboltok, az energiaválság és az internetes vásárlás miatt is bezárhatnak

A helyi közösségek a környékük termelőire és szolgáltatóira építhetik legbiztosabban a jövőjüket.

Szabó István

Mátrai Géza szerint a gondolkodásmódunk változása jelenthet kiutat a válságból

Forrás: heol.hu

A közösségi oldalakon idén is terjed az a megosztás, amely szerint idén karácsonykor vásároljunk helyi termelőtől, vállalkozótól, vegyünk kézműves terméket, ezzel is támogatva azokat, akiket ismerünk. Mátrai Géza káli autószerelő- és autóelektronikai műszerész mester, aki autóalkatrész boltot is üzemeltet, ezzel kapcsolatban arról beszélt lapunknak, hogy nemcsak az energia- és alapanyagárak elszabadulása veszélyezteti a helyi kis üzletek, szolgáltatók létét, de a vásárlói szokások jelentős megváltozása is. 

– A technika fejlődésével leegyszerűsödött a vásárlás. Csak bepötyögjük az internetes keresőbe a kívánt áru nevét vagy paramétereit, és már válogathatunk is a szállítók között. Az üzleti élet rohanó világában már számomra is szinte elképzelhetetlen számítógép és internet nélkül dolgozni. A  speciális programok használatával az árucikkek és alkatrészek keresése, a raktárkészletek kezelése, a könyvelés, az adóbevallás, a pénzügyek lebonyolítása könnyebb, gyorsabb, sőt, legtöbbször csak így lehetséges. Vállalkozóként, sajnos, az előnyein kívül a hátrányait is egyre jobban tapasztalom. Képzeljünk el egy kis települést  – elég sok van az országban –,  ahol optimális esetben található vegyesbolt, kisebb-nagyobb abc, gyógyszertár, mezőgazdasági bolt, különféle kistermelők, esetleg papír-, írószer-, vagy éppen iparcikk-, kerékpárbolt, gumi-, autószerelő műhely, kis tüzép. Ezek a boltok, műhelyek, kistermelők a szűkebb környék lakóira támaszkodva működnek. De ez fordítva is igaz, a környék lakói számítanak a helyi vállalkozókra, boltokra, termelőkre. Ez az állapot ideális esetben egyensúlyban van, de nagyon könnyű kibillenteni a rossz irányba. Ha a lakosok nem mennek a helyi boltba vásárolni, és helyette az interneten vagy a legközelebbi városban lévő multi bevásárlóközpontban bonyolítják a beszerzéseik nagyobb részét, előbb-utóbb a helyi kis boltok, szolgáltatók forgalom hiányában bezárnak. Azután szidjuk a saját településünket, hogy nincs egy normális üzlet vagy vállalkozás, minden apróságért be kell menni városba – fogalmazott Mátrai Géza. 

A káli vállalkozó elmondta, hogy nemrég megkereste egy ismerőse, aki egy olyan, egyszerű internetes vásárlási hálózatban kínált helyet a számára, amely pénzkereseti lehetőség is egyben. Mátrai Géza az ismerősének a lapunknak elmondott véleménye miatt mondott nemet az ajánlatra. Mint mondta, az ismerőse azzal tárta szét a karját, hogy nem tehetünk semmit, ez a jövő: a világ az internetes és a multi bevásárlóközpontokban való vásárlás felé mozdult el. 

– Valóban én is ezt tapasztalom, de azt mondom, nem lehet ez a jövő – jelentette ki Mátrai Géza. – Gondoljuk csak át, kényszerít-e bennünket bárki, hogy ne helyben intézzük a mindennapi  vásárlásainkat? A világ úgy fog változni, ahogy mi, emberek döntünk. A változást persze nem ölbe tett kézzel kellene várnunk, hanem átgondolni, mi fogja igazán megerősíteni a helyi gazdaságunkat. És ebben mindnyájunknak részt kellene venni. Azt gondolom, nem elsősorban a politikusok döntései fogják kimozdítani a válságból a világot, hanem a az emberek gondolkodásmódjának megváltozása. Tudom, nem kis feladat megbirkózni ezzel, de meg kellene értenünk, hogy a jövő bennünk van, és nem a reklámokban, a globális gazdaságpolitikában. Az internetes vásárlások, a minden uraló multi cégek elveszik a helyi termelők és szolgáltatók elől azt a tisztes hasznot, amiért becsülettel megdolgoznak, egyben ellehetetlenítve a létüket, amire a helyi közösségek a jövőjüket építhetnék. Minél később döbbenünk erre rá, annál nehezebb lesz visszatérnünk a járható útra – hangsúlyozta Mátrai Géza.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában