A szeretetről

2022.11.24. 19:59

Böjte Csaba az egri bazilikában megosztotta: receptet írt orvosának, 21 rózsaszál szerepelt rajta

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem invitálta az érdeklődőket, s a híveket Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szentmisével egybekötött előadására. A csütörtök délutáni szertartás idejére megtelt a bazilika.

S. S.

A szentmisébe ágyazott előadásában a szerzetes számos személyes emlékének, tapasztalatának szemléletes bemutatásával hívta fel a figyelmet a szeretet, a bűnök meggyónása és az elégtétel fontosságára.

Egyik példája annak a hatgyerekes, egykor bányász férfinek – a szerzetes rokonának – a története volt, aki a bánya bezárását követően munkáját elveszítette, s előbb megözvegyült, majd hajléktalanná lett. A szerzetes olyan módon segített neki, hogy gyerekeivel együtt maga mellé vette. Nem volt azonban elég szilárd a férfi elhatározása, Isten iránti bizalma, s így ismét az italhoz nyúlt, hajléktalanná vált, s nem sokára egy balesetben meg is halt.

Böjte Csaba két másik emléke egy-egy megromlott házasságról szólt. Ezekben a történetekben a szerzetes bűnbánat és a megbocsátás fontosságára hívta fel a figyelmet. Igen érdekes volt például annak az orvosnak a története, aki évekkel korábban tüdőgyulladással kezelte a szerzetest, s egyszer azzal állított be hozzá, hogy kirúgta a felesége, s nem hajlandó szóba se állni vele.

– Emlékeztettem az orvost arra, hogy annak idején 21 penicilint írt fel nekem receptre. Megkérdeztem, hogy írhatok-e én is fel neki valamit receptre – mondta Böjte Csaba. – Az igenlő válasz, illetve a kérdés, hogy mi is lenne az után, azt válaszoltam, hogy 21 szál vörös rózsa, amit átad a feleségének. 

A szerzetes szavaiból kiderült, hogy három nap után feladni látszott az orvos a virágküldözést, mert mint mondta: a felesége megtaposta, kukába dobta. De nem szabad feladni, az első három penicilin rá se hatot, köhögött még, tüsszögött is – erősködött Böjte Csaba. A nyolcadik alkalom után az orvos szólt neki, hogy már vízbe került a virág, a 18. után pedig meghívták a receptírót az orvos és a felesége egy közös vacsorára.

A szentmisét vezető szerzetes természetesen levonta valamennyi történetének közös tanulságát: bízni kell Isten végtelen szeretetében, nem kell tartani a gyónástól, mert aki Isten szolgája előtt megbánja bűneit, annak a végítéletkor az Isten a védőügyvédje lesz.

A szentmisét követően lehetőség volt a Böjte Csaba által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványt adományokkal támogatni. A gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között – sokszor az éhhalál szélén – tengődő gyermekek felkarolása. Az alapítvány jelenleg 2500 gyermekről gondoskodik intézményeiben és további százakról nevelőszülői rendszerben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában