Lélekjelenlét

2022.11.24. 13:55

Életet ment, aki bátran cselekszik: az egri mentőtiszt megmutatta, hogyan

Az újraélesztés gyakorlati lépéseivel ismerkedtek az Egri Szív Egyesület tagjai, az újraélesztést bemutató megyei vezető mentőtiszt arra biztatta az érdeklődőket, hogy adott esetben ne féljenek cselekedni, mert a laikus ember is életet menthet.

Szilvás István

Tuza Ervin Deutsch Ákos megyei vezető mentőtiszt útmutatása alapján gyakorolta az újraélesztést

Forrás: SZILVÁS ISTVÁN/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Bárhol – az otthoni kertben, a toronyház kilencedik emeletén, a forgalmas utcán, a zsúfolt bevásárlóközpontban – bárkivel megtörténhet, hogy váratlanul rosszul lesz, s magatehetetlen állapotba kerül. Ilyenkor minden perc számít, aranyat ér a közelben lévők lélekjelenléte és gyors életmentő beavatkozása: a szegycsont középső és alsó harmada közti terület egyenletes, gyors, percenként százszor történő nyomása, illetve az automata defibrillátor használata.

– Ehhez nem kell egészségügyi végzettségűnek lenni – jegyezte meg Deutsch Ákos megyei vezető mentőtiszt, aki az Egri Szív Egyesület egyik legutóbbi vendége volt.

Az 1995-ben alapított egyesület – mint dr. Abonyi János kardiológus főorvos, elnök tájékoztatott - a kezdetektől fogva szakorvosokkal, gyógytornásszal együttműködve szervezi egészségügyi felvilágosító rendezvényeit, segíti a rehabilitációt, az egészséges életmód programjának megvalósítását. Tevékenységük gerince a heti két gyógytorna. A Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetségének tagjaként évente részt vesznek a szív egyesületek országos sportnapjain, s minden évben jelen vannak a város civil ünnepén.

Az egyesület vezetősége fontosnak tartja a tagság egészségügyi ismereteinek a bővítését. Ennek jegyében került sor arra a foglalkozásra is amelyen a vezető mentőtiszt egy oktatóbábu segítségével mutatta be az életmentés mozzanatait, illetve azt, hogy miként lehet stabil oldalfekvést biztosítani a bajba került embernek. Egyben arra biztatta a jelenlévőket, hogy adott esetben ne féljenek cselekedni, mert a laikus segítség is esélyt ad az érintett életben maradására.

– A mentőszolgálat szakemberei nem hagyják magukra a segítőket – mondta Deutcsh Ákos. - Amióta telefonon vezérelt újraélesztés van, bátorítani tudjuk őket. Folyamatosan közöljük velük, hogy mit kell tenniük, s az a tapasztalatunk, hogy így egyre több embert tudunk bevonni ebbe a fontos tevékenységbe. Ami a defibrillátort illeti: az emberek tartanak tőle, pedig nem kellene. Ezek a készülékek teljesen automata módon működnek, csak követni kell a rajtuk lévő utasításokat. A gond inkább azzal van, hogy ezek a közterületeken elhelyezett szerkezetek sok esetben el vannak zárva, s így nem érhetők el, amikor szükség lenne rájuk.

A jelenleg hatvannégy tagot számláló egyesületből ezúttal is számosan érdeklődtek a meghívott szakember előadása iránt, többen arra is vállalkoztak, hogy „életre keltsék” a magatehetetlen bábut.

A gyakorlat bátorságot ad

Nagyon hasznosak ezek az alapvető fogásokat bemutató gyakorlatok. Miután az iskolás gyerekek igen fogékonyak az új ismeretek iránt, játékos formában már 7-8. osztályban oktatni lehetne az újraélesztést. De kellemes tapasztalatom volt ezen az egyesületi estén is. Miután az idősebb korosztály tagjai közül többen kerülhettek már ilyen szorult helyzetbe, jobban átérzik az életmentés fontosságát. S ha megismerik a szükséges teendőket, bátorságot ad nekik ahhoz, hogy adott esetben bele merjenek vágni egy újraélesztésbe – osztotta meg tapasztalatát a megyei vezető mentőtiszt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában