Rezsi

2022.11.26. 19:58

Energiaspórolási praktikákat osztottak meg a Heves megyei fórumokon a szakemberek

A szakember szerint gyakran az is elég, ha változtatunk az eddigi szokásainkon.

Sz. Sz. I.

Az energiaválság átalakítja a fűtési szokásainkat is

Forrás: Kovács Attila/MTI

A háztartási energiafelhasználás csökkentésének apróbb-nagyobb praktikáiról szóltak többek között azok a lakossági tájékoztatók, amelyeket nemrégiben Abasáron és Markazon rendeztek az Igazságos Átmenetért LIFE-IP North-HU-Trans projekt részeként. 

A program célja a magyar Nemzeti Energia- és Klímaterv végrehajtásának elősegítése, szűkebb hazánkban a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az MVM csoport, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakemberei részvételével. 

Vásárhelyi Csenge, a kormány által 2019-ben létrehozott Nyugat-Balkáni Zöld Központ szakértője előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy egy átlagos magyar háztartás teljes energiafogyasztásának akár a háromnegyedét is a fűtés teszi ki. Utána a melegvíz előállítása, majd az elektromos készülékek jelentik a legnagyobb fogyasztást. A szakember elmondta, hogy Magyarország összenergia-fogyasztásában több mint harminc százalék a háztartások részaránya. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk, hogy kevesebb legyen az országos fogyasztás, miközben jelentős összeg maradhat meg a családi kasszában. Vásárhelyi Csenge példákat sorolt fel arra, mennyire pénztárcabarát lehet egyes szokásaink megváltoztatása.

– A fűtés korszerűsítése, az épület szigetelése nem olcsó, bár nagyon fontos. Viszont pár ezer forintból lehet venni szigetelőszivacsot ajtóhoz, ablakhoz. Nem a leghatékonyabb megoldás, de jobb a semminél. A nyílászáróknál használhatunk huzatfogókat. Télen érdemes vastagabb függönyöket felakasztani, akár a bejárati ajtónál is. Napsütéses időben érdemes elhúzni a függönyöket, üvegház módjára akár egy-két fokkal is melegedhet a lakás belső tere télvíz idején. A kályhákat, fűtőtesteket ne takarják nagyméretű bútorok vagy függöny, mert akadályozzák a megfelelő hőterjedést. Pár ezer forintért beszerezhetünk a fűtőtestek mögé hőtükör fóliát, ami a fal felé áramló hőt is a lakás felé tereli. Fontos a fűtőtestek takarítása, a lerakódások, a por csökkentik a fűtés hatékonyságát. A lakás levegőjének frissítése idejére télen a fűtést minimumra kell venni, majd intenzív átszellőztetést végezni, s utána újra felvenni a fűtést. A hőérzetet párologtatással, meleg szőnyegek leterítésével is lehet javítani – sorolta Vásárhelyi Csenge.

A szakember szerint a vízmelegítés mintegy 10-15 százalékát teszi ki a háztartás energiafogyasztásának. Mint mondta, kész pazarlás, ha a bojlerben túl forró a vizünk, és kevernünk kell azt hideg vízzel. Szerinte az ötven Celsius-fokos vizet fürdésnél, mosogatásnál melegnek érzékeljük, és mosáshoz is megfelelő. Akár ötven százaléknyi energiát is spórolhatunk így. Nagyon figyelni kell a vízkőlerakódásra, egy milliméteres réteg már akár tíz százalékkal is növelheti a bojler fogyasztását. Ajánlott évente szakemberrel tisztíttatni.

– Elektromos eszközeink közül a hűtő, a fagyasztó egész évben üzemelnek, ezért viszonylag sokat fogyasztanak. Nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása. Ha túl kicsi a hűtőszekrény, akkor zsúfolt, s a falához belül hozzáérő étel, ha megfagy, növeli az áramfogyasztást. Ha túl nagy a hűtő, pazarlás az üresen maradt teret hűteni benne. Hajlamosak vagyunk a túlhűtésre is, ellenőrizzük az aktuális hőfokot. Az ajánlott hőmérséklet a hűtőnél 5 Celsius-fok, mélyhűtőnél -18 fok. Ha túl nagy a különbség a gép belső hőmérséklete és a környezete között, az fokonként akár öt százalékkal is növelheti a fogyasztást. Ne legyen a hűtőnk fűtőtest vagy a sütő mellett. A háta a falhoz se legyen túl közel, mert akkor a hátsó kondenzációs rácson keresztül nem tudja megfelelően leadni a meleget, s a hűtő ilyenkor is többet fogyaszt. A kondenzációs rácsot is tartsuk tisztán. Nem árt megismételni, hogy ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe – részletezte Vásárhelyi Csenge.

A szakértő szerint, ha nem áramtalanítjuk azokat az elektromos eszközeinket, amelyeknél ez lehetséges, éves szinten már tetemes lehet a fogyasztásuk üzemen kívül is. Több gép kiváltható kézi erővel, mint például a morzsaporszívó. A világítással kapcsolatban a LED izzók előnyeit sokan ismerik, de nem árt tudni, hogy az elpiszkolódott ablak fényáteresztő képessége akár tizenöt százalékkal is csökkenhet, ami miatt gyakrabban kell lámpát gyújtani. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában