Együttműködés

2022.11.25. 17:26

Értékes kapcsolatot építenek: brazil nagykövet járt az egri egyetemen

Brazília nagykövete, Susan Kleebank és Daniel Hirtz másodtitkár látogatott november 23-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre.

HEOL

A brazil nagykövet (jobbra) megtekintette az egyetemet

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

A diplomatákat tartalmas, konkrét szakmai kooperációkról szóló, szívélyes egyeztetésen fogadták az egyetemi vezetők, s a Líceum tereinek megtekintése után a vendégek látogatást tettek az egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjában – tájékoztatta portálunkat Zentai László, az intézmény kommunikációs referense.

– Az Eszterházy volt a második magyar egyetem, melyet a hét hónapja hazánkban diplomáciai szolgálatot teljesítő nagykövet asszony felkeresett. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor és Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes prezentációiból Susan Kleebank megismerhette az EKKE történetét, küldetését, jelenkori képzéseit és főbb kutatási területeit. Az igen interaktív módon zajló megbeszélésen a Nemzetközi Stratégiai és Kapcsolatfejlesztési Osztály vezetője, Geml Johanna bemutatta a dél-amerikai ország képviselője számára, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem milyen helyet foglal el a nemzetközi egyetemi rangsorokban, továbbá milyen nemzetközi együttműködési és képzési lehetőségeket kínál az érdeklődőknek – fogalmazott. 

Hozzátette, az egyeztetésen szó esett arról is, hogy a kapcsolatfelvételt a felek a már meglévő tudományos kooperációra alapozhatják, hiszen az MTA-EKKE Lendület Környezeti Mikrobiom Kutatócsoport több tudományos publikációt jegyez a mikrobiológia területén brazil kutatókkal közösen.

Mint elhangzott: a nagykövetség szerepet kíván vállalni abban, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet összekösse brazil partnerekkel, főként a szőlő-bor ágazatot támogató kutatási kérdésekben. A felek megegyeztek abban, hogy az első találkozást újabb egyeztetések követik majd.

Susan Kleebank nagykövet asszony és Daniel Hirtz, technológiai kérdésekkel foglalkozó másodtitkár az EKKE brazil hallgatóival is találkozott Egerben. A Science without borders program keretében 15 hallgató érkezett az Eszterházyra, s a Stipedium Hungaricum ösztöndíj támogatásával öt fiatal hallgató folytat tanulmányokat az egyetemen, ezen túlmenően egy fő a Lendület Kutatócsoportban végez tudományos munkát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában