Oktatás

2022.11.17. 21:16

Fáklyával demonstráltak, élőláncot alkotnak Egerben

A Világítsuk meg! Elnevezésű eseményt országszerte több nagyvárosban is megrendezték.

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az egri Eszterházy térre várták csütörtökön kora estére azokat, akik ki szerettek volna állni a magyar oktatásügy megújítása mellett. A Világítsuk meg! Elnevezésű eseményt országszerte több nagyvárosban is megrendezték, Egerben és máshol is 17 órakor kezdődött a demonstráción fáklyákat, mécseseket gyújtottak és lámpákkal, telefonokkal gyújtottak fényt a résztvevők. 

A szervezők fölolvasták azt a kilenc pontot, amelyet a hazai oktatásügy reformjáért küzdő csoportok, pedagógus- és diákszervezetek dolgoztak ki. Minden pontot részletesen kibontottak. Szóltak arról, hogy meglátásuk szerint miért van szükség a sürgős intézkedésekre, így, hogy miért fontos a kisebb terhelés pedagógusoknak és diákoknak, vagy miért van szükség 21. századi oktatási környezetre, vagy miért elengedhetetlen az oktatási szabadság, a tankönyvválasztás szabadabbá tétele, vagy a demokratikusabb igazgatóválasztás és a helyi sajátosságok beemelése a tantervekbe, de szó volt a pedagógusok, valamint az iskolák, óvodák további munkatársai, a pedagógiai asszisztensek, a rendszergazdák és mások bérének rendezéséről is. 

Minden pontban felolvasták a megoldási javaslataikat is. A kilenc ponton kívül fölolvasták a támogató szervezetek által küldött leveleket a szülőktől kezdve a pedagógiai szakszolgálatokig, ahol szavaik szerint szintén nagy problémák vannak, egyre több gyereket kellene speciális fejlesztésben részesíteni, de úgy érzik, egyre kevesebben dolgoznak a szolgálatoknál, a tapasztaltabb szakemberek onnan is távoznak, hangoztatták.

Egerben pénteken 7:45-től csatlakoznak az országos élőlánchoz, a 25-ös út mentén, a Bethlen Gábor utcától kezdve alkotnak majd a tervek szerint láncot a szülők, diákok, pedagógusok és a hozzájuk csatlakozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában