Zöld energia

2022.11.12. 11:30

Felgyorsulhat a geotermikus erőmű építésének régi terve Gyöngyösön

Az energiaválság felgyorsíthatja Gyöngyösön a város 2030-ig érvényes éghajlatváltozási stratégiájában is szereplő geotermikus kutatásokat egy erőmű mielőbbi megépítésére.

Szabó István

A geotermikus erőmű révén csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása is

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A város 2020 és 2030 közötti időszakra vonatkozó éghajlatváltozási stratégiájában az áll, hogy az önkormányzat felkérésére a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) 2007-ben elkészített egy tanulmányt, melyben a város és körzete termálvíznyerési lehetőségeit vizsgálta geotermikusenergia-hasznosítás céljából. A városi fürdő területén egy 345 méter mély termálkút üzemel, amelynek a kifolyó hőmérséklete 31 Celsius-fokos. A tanulmány szerint a gazdaságos hőhasznosításhoz mélyebb fúrásokra és mintegy 90 Celsius-fokos kifolyó hőmérsékletű, 1300 liter percenkénti vízhozamú kutakra volna szükség. 

Minimális a környezetterhelése ezeknek a létesítményeknek

A geotermikus erőművek legfontosabb előnye a zöld felhasználás. Minimális a károsanyag-kibocsátásuk, így a környezetterhelésük a többi erőművel szemben elenyésző. Nincs égéstermék, így nem kell a hamu elhelyezéséről, illetve az füstgázok elvezetéséről gondoskodni. Mivel ezeket az erőműveket közvetlenül az energiaforrásra telepítik, ezért nem kell a tüzelőanyag szállításához szükséges infrastruktúrát kialakítani, nincs a szállításból adódó környezetterhelés sem. A helyesen megtervezett és üzemeltetett geotermikus erőművek a felhasznált víz visszasajtolásával gyakorlatilag folyamatos energiaforrásként üzemelhetnek. 


Az ELGI szerint a mintaterületen, kétezer méter mélységben, a hőmérséklet meghaladhatja a száz Celsius-fokot, a célterület közepén pedig az aljzat mélyebben van háromezer méternél. A tanulmány szerint feltételezhető, hogy egy jól kiválasztott pontban, két-háromezer méter közé süllyesztett geotermikus kútból jó eséllyel megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű termálvizet lehetne kitermelni. Ezt a város távhőhálózatába integrálva jelentősen mérsékelhető lenne Gyöngyösön az üvegházhatású gázok kibocsátása, és fenntartható pályára állhatna az energia­gazdálkodás. 

Drága építés, olcsóbb üzemelés

A geotermikus erőmű jelentős hátránya más erőművekkel szemben a kiépítésének költségessége. A beruházás ezért csak viszonylag hosszabb idő alatt térülhet meg. Állandó költségekkel is számolni kell minden évben, bár ezek az üzemeltetési és karbantartási költségek lényegesen alacsonyabbak más erőművekhez képest. 

Az októberi képviselő-testületi ülésen Hiesz György polgármester arról beszélt, hogy a kutatást követően a geotermikus erőművek építésével foglalkozó PannErgy Nyrt.-vel szerződést kötött a város, de egy 2010. eleji törvénymódosítás ellehetetlenítette a gyöngyösi erőmű kivitelezését. 

– Az idei uniós pályázatunkat, amelyben egy gyöngyösi geotermikus erőmű szakmai, műszaki, közgazdasági megalapozottságát kellett bizonyítani, jó minősítéssel elfogadták. Az első adandó pályázatot beadjuk, amelyen legalább egy próbafúrást finanszírozna az unió. Utána egy nagyobb pályázaton az Európai Unió, illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, továbbá befektetők révén igyekszünk egy társaságot létrehozni a megvalósításhoz. Szerencsére az elmúlt hetekben a kormány arról döntött, hogy fel kell gyorsítani a geotermikus energia felhasználásával kapcsolatos eljárásokat. Így viszonylag gyors lépéseket tudunk tenni ez ügyben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is úgy számol a gyöngyösi távfűtéssel, hogy az potenciálisan átállítható geotermikus üzeművé. Tehát elért a kormányzati körökig ez a törekvésünk, reméljük, támogatottság is lesz hozzá. A határidős döntések meghozatalához novemberben rendkívüli testületi ülést fogok összehívni. Szeretnénk a megvalósításban ott lenni az elsők között – emelte ki Hiesz György. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában