Árak

2022.11.29. 07:00

Fűtésre kell a pénz, sokan félbehagyják a dráguló autóvezetői tanfolyamot Heves megyében is

Heves megyei autósiskoláknál érdeklődtünk a jelenlegi helyzetükről, s hogy milyen nehézségekkel küzdenek az áremelkedés miatt.

Bíró Daniella

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Az elmúlt években a koronavírus miatti korlátozások nagyban megnehezítették az autósiskolák helyzetét. Még el sem kezdtek kilábalni a nehéz időszakból, de a jelenlegi energiaválság és a nagymértékű drágulások feltehetőleg újra megnehezítik a fennmaradásukat. Ennek okán Heves megyei autósiskoláknál érdeklődtünk, hogy megtudjuk, mennyivel változtak a jogosítvány megszerzéshez szükséges tanfolyamok és az órák árai, illetve mit tapasztalnak, ez hogyan befolyásolja a vezetni tanulók számát.

– A beiratkozott tanulók létszáma körülbelül 15-20 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest. A tanoncaink közel 85-90 százaléka diák, 17-20 év közötti, és vegyesen fordulnak elő a fiúk, illetve lányok – ismertette Kispál Zsolt, a gyöngyösi Útravaló Autósiskola Kft. iskolavezetője.

Elmondta, hogy az árakat az elmúlt félévben sikerült tartaniuk. De várhatóan körülbelül 10-15 százalékos áremelést kell végrehajtaniuk, ha megszűnik az üzemanyag hatósági ára. Véleményük szerint a drágulás eltolja későbbre a vezetési szándékot – április-május környékére – amikor a családokat nem terheli a megnövekedett téli rezsi. 

– Ha a megélhetés nehézséget okoz, akkor a vezetés átmegy luxus kategóriába, és emiatt a jövőben még jelentősebb visszaesés várható. Sok ember van a rendszerben, akik beiratkoztak, vagy esetleg sikeres KRESZ-vizsgát is tettek, azonban vezetni nem tudnak jönni, mert drága. – Fűtésre kell a pénz, ami  jelenleg még nem nagymértékű, de most kezdődik csak az igazi tél – halljuk sokszor a visszajelzést – emelte ki Kispál Zsolt.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan próbálják népszerűsíteni az autósiskolájukat. Kérdésünkre kifejtette, hogy az iskolájuk tisztességes munkát, tanítást biztosít a tanulóik számára, ez a marketingpolitikájuk. Mindenkit embernek néznek, és nem veszik el az autóra szánt pénzét, csak annyit, amennyit a tanítása indokol. Hiszen az elégedett tanuló a legjobb reklám, hangsúlyozta a gyöngyösi autósiskola iskolavezetője.

A hatvani Rutin Autósiskola helyzetéről Garamszegi József iskolavezető adott portálunknak tájékoztatást. Kifejtette, hogy az autósiskolát 25 éve alapították, ezért nagy múlttal rendelkezik, valamint kimagasló eredményeket értek el ez idő alatt. Emiatt náluk folyamatos a tanulói jelentkezés, nem vettek észre csökkenést az elmúlt időszakban. A generációról generációra történő ajánlások miatt szerencsére az autósiskolájuk számára már nem szükségesek a különböző hirdetési felületek.

– A legnépszerűbb, B kategóriás képzés tekintetében többnyire megegyezőek a fiú-lány arányok. A nagykategóriáknál – C, D, CE – és a motoros képzéseknél – AM, A1, A2, A – azonban főként a fiúk vannak többségben. Az életkor tekintetében egészen 14-től 60 éves korig sokféle korosztály képviselteti magát iskolánkban – ismertette Garamszegi József.

Azonban a világ aktuális helyzetének alakulásába – mint a forint romlása, a magas üzemanyag árak – sajnos az iskolájuk is beleesett, s ezek a jogosítvány árak emelkedéséhez vezettek az elmúlt 1 évben. A hatvani iskolavezető elmondta, arányosan 30-50 százalékos emelkedés jellemző. Kénytelenek voltak ennyit emelni, ugyanis az üzemanyag árak nagymértékben emelkedtek az elmúlt évekhez képest, valamint a koronavírus világjárvány utószele is befolyásolja a cserélendő alkatrészek, javítási költségek, valamint az amortizációs költségek emelkedését, hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában