Tisztelgés

2022.11.19. 12:35

Istenben bízott: emléktáblát avattak Réti Árpád színművész tiszteletére az egri Egészségház utcában + fotók

Alsó-Károlyváros fertálymesteri testülete nevében Batári Antal köszöntötte szombaton délelőtt a Réti Árpád emléktábla avatására egybegyűlteket, közöttük a tavaly nyáron elhunyt színművész özvegyét, Réti Árpádné Albu Erzsébetet.

S. S.

Emlékfát ültettek Réti Árpád tiszteletére

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

A fertálymesteri testület, az egri Gárdonyi Géza Színház és az egri református gyülekezett megjelent tagjai az avatóünnepség elején közösen elénekelték a Himnuszt, majd meghallgatták Wass Albert Mikor a bujdosó Istennel beszél című versét dr. Misz Mihály előadásában.

Az emléktáblaavatáson Oláh István, a fertálymesterek alkapitánya, Réti Árpád földije és jó barátja mondott beszédet. A szónok bemutatta az 1939 utolsó napján Kolozsváron született Réti Árpád életútját, amely 1988-ban, Budapestre költözésükkel vett nagy fordulatot.

– A Jóisten 1989-ben Egerbe irányította életüket. Az Egri Gárdonyi Géza Színház akkori igazgatója, Gali László leszerződtette, s ezzel egy időben felesége a Harlekin Bábszínház tagja lett – mondta Oláh István, majd felsorolta elhunyt barátja jelentősebb szerepeit, egészen az utolsó maradandó alakításáig, amit már betegen a Lenkey tábornokban játszott.

Az alkapitány beszédéből kirajzolódott Réti Árpád példamutató munkássága, amelyet különféle kitüntetésekkel ismertek el: 2013-ban lett a színház örökös tagja, 2018-ban pedig megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Művészeti Életpálya elismerését. Majd 1990-től volt az egri református egyház presbitere, 1997-től a Szent György Lovagrend tagja, 2005-ben a fertálymesteri testület tagja.

– Minden feladatát Istenben bízva végezte – mondta Oláh István.

A beszédet követően Réti Árpádné Albu Erzsébettel közösen leplezték le az Egészségház utcai tömbbelsőben az emlékfa mellett elhelyezett emléktáblát, majd a résztvevők elénekelték a Székely himnuszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában