Sok kicsi sokra megy

2022.11.30. 11:21

Japán mintára: még 3500 fa elültetésében várja a segítséget az Életfa Egerben

Vadalma, vadkörte, galagonya, törökmogyoró és hárs alkotja majd az erdősávot.

Sz. M. L.

Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke, Horuczi Ádám és Hacsi Tamás faültetést szervezett az Életfa Környezetvédő Szövetség Eger déli részén

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az Élet = Fa projektben összesen négyezer fát ültettünk el a következő napokban Eger déli részén, ebből nagyjából már ötszáz került a földbe. Jelenleg az Egerszalók felé vezető úton egy erdősávon dolgozunk, de Miyawaki erdőt is szeretnénk létrehozni, a K2 út és körforgalom környékén ültetünk majd – mondta Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő szövetség elnöke. 

Kérdésünkre elmondta, a japán botanikus nevéhez kötődő Miyawaki-erdők a természetes vegetáció helyreállítására jók. Mint mondta, egy ilyen segítségével az őshonos flóra akár 20-30 éven belül helyreállítható és önfenntartóvá tehető, szemben a természetes ütemben zajló regenerálódással, amely akár évszázadokig is eltarthat.

– Lesz itt vadalma, vadkörte, galagonya, mezei juhar és szil, valamint korai juhar, törökmogyoró és hárs is. Fiatal csemetéket ültetünk nagy sűrűségben az erdőbe és az erdősávba is. Ezek jóval kevésbé igényelnek utógondozást mint a nagy, több éves facsemeték, de ha végeztünk az ültetéssel akkor lap még egy mulcsréteget a sáv. A természet pedig a ritkítást is rendezi a legtöbb esetben – magyarázta.

A környezetvédő szövetség korábban Hatvanban, Budaörsön és Verőcén ültetett, az önkéntesek már szombaton is dolgoztak Egerben. Jelentkezni ezen a linken lehet, az életfa Facebook oldalán nyomon követhető a projekt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában