Rendkívüli közgyűlés

2022.11.14. 10:39

Likviditási gondjai vannak a Gárdonyi Géza Színháznak

Rendkívüli közgyűlésen szavazták meg a képviselők a költségvetési átcsoportosítást a színház érdekében.

M. H.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Egerben Mirkóczki ádám polgármester hétfő reggelre. A két napirendi pontból az elsőt zárt ülésen tárgyalták, a másodikat, mely a Gárdonyi Géza Színház előirányzatainak módosítását tartalmazta, nyílt ülésen vitatták meg.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetője, a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság tagja
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A határozati javaslat szerint az októberi közgyűlésre már bekerült a Gárdonyi Géza Színház 23 millió forintos pótelőirányzati igénye, amit akkor a közgyűlés nem támogatott. Az intézményi bevételek első három negyedévi alakulását figyelembe véve év végéig 20 millió forintos bevételkieséssel számolnak, ami miatt az intézménynek már most likviditási problémája van. Az intézmény dologi kiadásai a tervezetthez képest jelentősen megemelkedtek, október végégig felélték a dologi előirányzatukat, így novemberben már nincs szabad dologi előirányzatuk, kötelezettséget nem vállalhatnak. 

A kialakult helyzet megoldása érdekében az intézmény most kérte, hogy a személyi juttatásokat közel 23 millióval és a járulékokat közel három millió forinttal csökkentsék, ezzel egyidejűleg pedig a dologi kiadásokat emeljék meg közel 26 millió forinttal. 

Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Farkas Attila alpolgármester elmondta, nem tudja támogatni a javaslatot, mert szerinte Blaskó Balázs teátrum igazgató nem gazdálkodik felelősségteljesen. Mirkóczki Zita (A Városért) kérte a szakirodát, tételes kimutatást készítsenek a színház tavalyi és idei költségvetéséről. Földvári Győző arról érdeklődött, ha átcsoportosítják a személyi juttatásokból ezt az összeget, az nem fog-e hiányozni, hol spórolja azt meg a színház. A kérdésre válaszolva elhangzott, az intézmény ezt a nem rendszeres kifizetésekből kívánja állni. Azt is megemlítették, a színház bevételi tervezete idén nem éri el a százmillió forintot, jövőre már csak nyolcvannal számolnak. Végül tíz igen, egy nem és két tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot.

Mirkóczki Zita, a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság elnöke, a Városért frakció önkormányzati képviselője 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában