Balesetmegelőzés

2022.11.24. 12:28

Makettzsaru méri az autók sebességét Felsőtárkányban

Az élethű tábla célja, hogy azt észlelve a sofőrök óvatosabban, a gyalogosokra és járművezető társaikra jobban odafigyelve vezessenek. Kedd óta „teljesít szolgálatot” a makett az általános iskolánál.

F. V. E.

Felsőtárkányban mindössze két gyalogátkelőhely található. Az iskola előttin rendkívül nagy a forgalom. 

– Sokat gondolkoztunk, hogyan tudjuk biztonságosabbá tenni az átkelést, s az elmúlt időszakban egyebek között közlekedési jeleket festettünk fel, megújult a zebra, most pedig a megelőzési intézkedések sorát egy életnagyságú, traffipaxot kezelő rendőrt ábrázoló tábla kihelyezésével folytatjuk. Bízunk benne, hogy ez segít abban, hogy a sofőröket a helyes közlekedésre ösztönözze, s lelassítsanak miatta, megelőzve így a baleseteket – mondta Szántósi Rafael, a település polgármestere. 

Erdélyi Róbert rendőr alezredes, megyei balesetmegelőzési bizottság titkára ismertette, hogy megyénkben és országosan is a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás, annak ellenére is, hogy az idei évben komoly előrelépés történt, hiszen a sebességellenőrző tevékenységnek köszönhetően jelentős mértékben csökkent tavalyhoz képest a gyorshajtásból adódó balesetek száma. 

– A gyorshajtásnak két változata van, az úgynevezett relatív gyorshajtás, amikor nem lépi túl a sebességhatárt a sofőr, betartja azt, de nem az adott látási, időjárási viszonyoknak megfelelően választja meg a sebességet, s ebből is adódhatnak balesetek. A másik az abszolút gyorshajtás, amikor a sebességhatárokat megszegve közlekedik valaki, és ennek megelőzésében a sebesség ellenőrző tevékenységnek rendkívül nagy szerepe van – mondta el portálunknak Erdélyi Róbert. Ha valaki az úttest szélén álló kollégát lát, akkor az esetek nagy többségében lefékez. A makettnek is ez a célja, a közlekedési táblák mellett. Valós alapja is van annak, hogy pont ide került ki a rendőrt ábrázoló tábla, ugyanis az elmúlt időszakban volt olyan szituáció, amikor centinken múlt az, hogy egy figyelmetlen sofőr nem ütött el egy gyermeket, aki a zebrán próbált átkelni.

– A rendőrség sebességellenőrzéssel kapcsolatos lehetőségei végesek, ezért is döntöttünk úgy, hogy a megyénkben eddig nem alkalmazott módszert is kipróbálunk. Ennek részeként szereztünk be három, rendőrt ábrázoló táblát. Úgy döntöttünk, az elsőt Felsőtárkányban helyezzük ki, s ezt a döntést nagy örömünkre az önkormányzat is maximálisan támogatta. Ez a helyszín térfigyelő kamerával is biztosított, így bízunk benne, hogy nem esik vandáltámadások áldozatául a makett, és hosszan szolgálja majd a balesetmentes közlekedést – fogalmazta meg Meggyesfalvi Tamás rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának a vezetője.

A további két jelzőtábla helyszínével kapcsolatban még gyűjtik az információkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában