Édesség

2022.11.20. 09:34

Mutatjuk, mit majszolunk adventkor: három színes kürtőskalács különlegességgel készültek Egerben

Magyarország idei a adventi kalácsait mutatták be a Dobó téren szombat délután.

B. D.

Finomságokat kóstoltak

Forrás: Gál Gábor

– A Kürtős Legenda Egerben 8 éve van jelen. Valószínűleg nálunk találhatók meg az országban a legszélesebb fajtában a kürtőskalácsok. A kínálatunkban többek között vannak klasszikusok: vaníliás, fahéjas, és kakaós ízesítésűek. De a vendégek leginkább a színes kürtőskalácsunkról, az unikornisról, illetve a zserbósról ismerhetnek minket. A különböző évszakokhoz kapcsolódóan évente készítünk újabb kalácsokat. Télen például az almás fahéjas és a narancsos fahéjas van a kínálatban. A legnépszerűbbek a vendégek körében a zserbós, és a klasszikusabb, hagyományos ízesítésűek – ismertette portálunkkal Korolovszki Norbert, a Kürtős Legenda alapítója, tulajdonosa.

Korolovszki Norbert, a Kürtős Legenda alapítója mutatta be az édességeket 
Forrás: Gál Gábor

A szombati Dobó téri eseményen a tulajdonos kifejtette, hogy tíz évvel ezelőtt kezdtek bele a kürtőskalács készítésébe, és ez a mai napig nagy élményt ad nekik. A szívüket, lelküket, fizikai erőjüket és tudásukat minden alkalommal beleteszik. A kalácsok elkészítése neki és a kollégáinak is akkora örömet ad, hogy mindig tudnak valami újat mutatni. Elmondta, hogy a kürtőskalács alapja egy jó kelttészta, amit megdagasztanak, majd forró parázson megsütnek. Az idei adventre az eddigieknél különlegesebb kalácsokkal rukkoltak elő. Kifejtette, a vásárlóik nagyrésze nő, ezért először csak számukra készült kalácsban gondolkoztak. De nem hagyhatták ki a gyerekeket sem, s ekkor eldöntötték, hogy a férfiak számára is készítenek. Így három adventi kalács készült el.

– A gyerekeknek szánt kalács tésztája zöld színű, a külsejére hópehely alakú dekorációt tettek. Benne kakaópor és reszelt étcsokoládé, valamint banán található. A hölgyeké rózsaszín, a külsején pirított mandulával, az ízesítése forralt boros és sült gesztenyés. A férfiak számára fekete tészta készült, külsején pirított dió, a tésztájában pedig rum, valamint csokoládé petty és sült bacon. Meglepő lehet ez a kombináció, de a csokoládé és a bacon íze együtt eszméletlen – mutatta be az adventi kürtőskalácsokat Korolovszki Norbert.

A Kürtős Legenda hivatalos honlapján összegyűjtötte a főbb tudnivalókat a sokak által kedvelt édességről. Az évtizedek, évszázadok során az látszik, hogy a kürtőskalács folyamatosan fejlődik és átalakul, követi a kor igényeit. Nevét onnan kapta, hogy a hosszúkás, henger alakú sütemény formája a füstelvezetésre használt kürtőre emlékeztet. A históriája szinte egybeforrt a magyarság történetével, ugyanis több száz éves magyar ételről beszélhetünk. Az egyik első receptje egy XVIII. századi erdélyi szakácskönyvből származik. 

A kürtőskalácsot Hungarikum Bizottság 2015. január 29-én vették fel a Magyar Értéktárba. Mint hungarikum méltó értéket képvisel, valamint jellegzetesen a népünkhöz kötődő étel, és kiemeli a magyar konyhára jellemző tulajdonságokat. Jelenleg ezzel az édességgel együtt összesen 83 hungarikumot tartanak nyilván.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában