Kirándulás

2022.11.28. 20:55

Napi húszezer lépést tettek a Felvidék legszebb helyein az egri reformátusok

Az egri református egyház gyülekezete emlékezetes autóbuszos körutat tett a Felvidéken november elején. Számos élménnyel gazdagodtak.

B. K.

Emlékkép a rodostói emlékház udvarán, a II. Rákóczi Ferenc szobor előtt

Forrás: Fűrész János

A háromnapos, jó hangulatú kirándulás alatt Tóth Imre lelkész vezetésével, naponta 15-20 ezer lépést téve megismerkedtek a vidék természeti és épített örökségével, a városok történelmével.

A hetven hektáros parkban álló betléri Andrássy kastély épségben túlélte a világháborút. A több tucat szobában ősök portréi, korabeli bútorok, 30 ezres könyvtár, vadász trófeák és műkincsek sokasága rejtőzik. Sétát tettek a Csorba tó partján. Szálláshelyükön, Késmárkon volt megnézték Szlovákia legnagyobb  fatemplomát, a Thökölyek által várkastéllyá alakított erődítményt, s jártak az új evangélikus templomban is, ahol a Nikodémiából 1906-ban hazahozott Thököly Imre fejedelem maradványai nyugszanak. 

Podolinról Krúdy, Ólublóról Mikszáth és Kosztolányi is írtak regényt. Ezeken a helyeken is nagyokat sétáltak, a bártfai Szent Egyed templom tornyából pedig megcsodálták a környéket. 

Elidőztek Lőcsén, Szepesváralján, Eperjesen, ismerkedve a helyi nevezetességekkel. 

Végül Kassán tekintették meg a rodostói Rákóczi emlékházat, s a Szent Erzsébet székesegyházat, ahol a bujdosók öt szarkofága került elhelyezésre. - Különleges kegyelme a sorsnak, hogy e helyen részt vehettünk a helyi református istentiszteleten - számolt be portálunknak Fűrész János, az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában