Turisztika

2022.11.24. 15:57

Négy útvonalat járhatunk be az interaktív siroki tanösvényen

Piros, kék, sárga, ciklámen színek jelzik az elmúlt évben megvalósult Sirok-Szajla tanösvény útvonalait, amelyeken a környék épített és természeti kincsei tárulnak fel a kirándulók előtt. Csütörtök délelőtt interaktív sétán mutatták be Sirokban a térség új turisztikai látványosságát.

Barta Katalin

Különleges interaktív sétán vehettünk részt csütörtök délelőtt Sirokban, ahol az elmúlt években megvalósult Sirok-Szajla közt megépült tanösvény álllomásaival, illetve négy útvonalával  ismerkedtünk meg.  Az egykori parókia helyén kialakított  turisztikai információs központban Tuza Gábor, Sirok polgármester kalauzolta végig a vendégeket a látnivalókon, ismertetve a beruházás főbb állomásait, kivitelezőit, s a költségeket. 

Kivetítőn mutatta be a bejárható útvonalakat. Elmondta, a község természeti és épített adottságai évek óta turisták ezreit vonzza a környékre. A Siroki Vár és a legendás Motoros találkozó mellett sok olyan rejtett kincse van a településnek, és a szomszédos Szajlának  is, melyet érdemes megmutatni, s népszerűsíteni is. 
Néhány éve tanösvényt álmodtak meg, s a tervüket közel 296 millió forint pályázati pénzzel támogatta a kormány. 
- Az egykori barlanglakásokból az ott lakókat sikerült kiköltöztetni, ám a helyet újra és újra ellepte az illegális  szemét. elevenítette fel a kezdeteket a község vezetője. - Töprengtünk azon, hogy az elhagyott, omladozó félben lévő egykori lakóépületeket miként lehetne hasznosítani. Ekkor jött az ötlet, hogy a helyreállítás után bemutató teret is ki lehetne alakítani, ismertetve Sirok történetének egy szeletét. Például a kőbányászatot, az azzal kapcsolatos munkákat, eszközöket, a tufába vájt barlanglakások történetét, azok berendezési tárgyait, az ott lakó emberek életét. Tovább fűztük a gondolatot. Ha már a barlanglakásokról adunk képet, akkor a környezetét, az erdőt, a távolabbi Kútvölgyet is meg lehetne mutatni az ide érkezőknek. Végül három tanösvénykört jelöltünk ki, jártunk be, és sok-sok bemutatásra érdemes természeti és épített örökséget találtunk. 

Mindegyik körnek az induló és érkező pontja az idén tavasszal átadott turisztikai központ, amely korábban parókiaként, majd tsz-irodaként, később könyvtárként működött. Itt minden a tanösvényekkel, Sirokkal és a környékével kapcsolatos információt megtudhat a látogató. Az épületben kapott helyet Borics Pál siroki szobrászművésznek a Kő gyermekének című állandó kiállítása, a művész életpályájának rövid bemutatása. Időszakos tárlatként a helyi gobelin-, fafaragó- és fotóművészek bemutatkozására is lesz lehetőség. 

Akadálymentesített szociális blokkot, ajándékboltot, kávézót is kialakítottak. A padlástérben közösségi tér épült, amely kiállításokra, különböző rendezvényekre, ismeretterjesztő előadások megtartására is tökéletes helyszín. A kávézó vendégtermében a Sirokot és környékét bemutató rövidfilmet is levetítenek a vendégeknek, ízelítőt adva a tanösvényeken látható különlegességekről. 
A három tanösvényhez – amelyeken láthatók a barlanglakások, a Kútvölgy, a Nyírjes tó, a Gergely-sara forrás, a Kőbálványok, illetve számos érdekes növény- és állatfaj – csatlakozott egy negyedik is, amely átvezet Sirokból Szajlára, bemutatva az Attila dombot. Jókora túrával, gyönyörű tájon át újra a siroki várnál csatlakozik a többi tanösvényhez. A cél, hogy egyre több turista látogasson el Sirokba, s ha van rá mód, minél hosszabb időt töltsenek el ott. Ez a helyi a vendéglátók s a szállásadók érdeke is. 

A térség is profitálhat a fejlesztésből   

A projektzáró filmvetítésen, illetve az interaktív sétán részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője  is, aki a kezdetektől támogatta a fejlesztési tervet. Megköszönte a projektben részt vállalóknak  a segítséget, s kifejezte reményét,  hogy  az összefogásnak köszönhetően remélhetőleg Sirok, Szajla, Terpes és Bükkszék is profitálhat az új turisztikai attrakcióból. Utalt arra is, hogy a háború és a nem várt nehézségek miatt a Mátra Komplex Turisztikai Régiófejlesztési Programjának megvalósítása ugyan várat magára, ám bizonyos, hogy az eddig megvalósult fejlesztések tovább növelik a térség idegenforgalmi vonzerejét. - Rengeteg látnivaló van, amely felfedezésre vár - zárta gondolatait.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában