Testületi ülés

2022.11.24. 11:32

Nem fogadták el Mátraszentimre csatlakozási kérelmét az Orvosi Ügyelet Mikrotérségi Társuláshoz

Hiesz György polgármester a képviselő-testület novemberi ülésén számolt be a döntésről.

Sz. Sz. I.

Gyöngyösön megkezdte novemberi rendes ülését a város képviselő-testülete. Napirend előtti kérdésre válaszolva Hiesz György polgármester arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása legutóbbi ülésén döntöttek, hogy nem fogadják el Mátraszentimre csatlakozási kérelmét az Orvosi Ügyelet Mikrotérségi Társulásba. Mint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, az augusztus végi társulási ülésen nem született döntés a felső-mátrai község csatlakozásáról. Dr. Rédei Rita, Gyöngyös aljegyzője akkor arról tájékoztatta a társulási tagokat, hogy további egyeztetésre lesz szükség a szolgáltató orvosi ügyelet és a település között, elsősorban a nagy távolság miatt, illetve arról, hogy miként oldható meg a betegszállítás és ehhez milyen szállítójárműre lenne szükség. Hiesz György a csütörtöki testületi ülésen arról beszélt, hogy az azóta történt egyeztetések ellenére nem sikerült áthidalni a problémákat. 

– Mátraszentimre a kistérségi társulás székhelyétől, Gyöngyöstől háromnegyed, télen egy órányi távolságra van. A mátraszentimreiek korábban sem kapcsolódtak sem a parádi, sem a gyöngyösi orvosi ügyelethez. A fő probléma esetükben az, hogy ha a kistérség másik legtávolabbi, periférikus településére, Visznekre, illetve Mátraszentimrére egy időben megy ki az ügyelet két esetkocsija, akkor lehetetlen ellátni Gyöngyöst és a többi környékbeli települést. Ennek esetleges bekövetkeztét az orvosi ügyelet szakmai vezetése nem tudja vállalni. Felmerültek egyéb megoldások is. Például az, hogy a mátraszentimreiek maguk hozzák le Gyöngyösre a beteget. Ez viszont azt jelenti, hogy ha hozzánk társulnak, attól fogva bárki hozza is a beteget, az orvosi ügyeletet terheli a szakmai felelősség a páciens állapotáért. Megegyeztünk, hogy ez a módszer sem vállalható. Mátraszentimre vissza is vonja a csatlakozási kérelmét – részletezte Hiesz György.

A polgármester arról is szólt, hogy újabb befektetőkkel egyeztetett a város ipari parkjába településről. Mint mondta, viszonylag gyakran érdeklődnek beruházást tervező cégek Gyöngyösön. Nagyrészt a Távol-Keletről érkeznek, de vannak köztük vállalatok az Európai Unióból is. Egyelőre a lehetőségekről, közműkapacitásokról, infrastruktúráról, területnagyságról, árról folyt az eszmecsere. Legutóbb egy dél-koreai cég érdeklődött. Hiesz György hozzátette, ugyanakkor folyamatban van egy tárgyalás, amelyben a partner több mint száz hektáros területre mutat érdeklődést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában