Újraélesztés

2022.11.11. 11:30

Öt percen múlhat az élet: hirtelen szívhalálnál nem árthat, csak segíthet az újraélesztő

A mentők pénzbeli támogatása mellett szükséges a laikus újraélesztés mikéntjének ismerete is.

Szabó István

A feldebrői orvosi rendelő részére átadott automata Defibrillátor próbája

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Alapítvány javára idén közel 36 ezren ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk egy százalékát, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból. 

Dr. Czakler Éva, az alapítvány kuratóriumának alelnöke, az OMSZ szolgálatvezető főorvosa elmondta, a segítő szándékú adófizetők idei több mint 266 millió forintja révén a mentőalapítvány ismét a legtöbb felajánlásban részesülő civil szervezet lett. A pénzbeli támogatásoknak köszönhetően, többek között, idén már augusztusig 24 komplex életmentő defibrillátort szereztek be. A főorvos hozzátette, hogy az alapítvány egyik kiemelkedő küldetése, hogy edukációs kampányaikkal növeljék a laikus újraélesztésről szóló tudást a lakosság körében. Az emberek több mint fele ugyanis nem mer segíteni a bajba jutotton.

– Félnek, hogy még nagyobb bajt okoznak a megkezdett újraélesztéssel. Pedig hirtelen szívhalál esetén például a még nagyobb baj fogalma nem létezik. Ilyenkor ártani már nem tudunk, az időben megkezdett laikus újraélesztés viszont életet menthet. Az első három-öt perc a kritikus időszak. Még nehezebb legyőzni a félelmet, ha egy csecsemőt, egy kisgyermeket kell újraéleszteni. Szinte biztos, hogy az ő esetükben ebben az időintervallumban a szülők, nagyszülők lesznek jelen, így az ő lélekjelenlétük élet vagy halál kérdése lehet. Ha egy gyerek egészséges, fiatal szervezetét éri életét veszélyeztető károsodás, az jó eséllyel visszafordítható. Ám a természet törvényeivel mi sem mehetünk szembe. Ha segítség nélkül telik el a kritikus első öt perc, onnantól egyre rosszabbak az esélyek. Nem szabad engednünk, hogy a bizonytalanság az életmentés útjába álljon! – foglalta össze a dr. Czakler Éva.

– Az elsősegélynyújtás, az újraélesztés alapjai a Nagy Elsősegély Teszt, illetve Szép Mentés! tesztünk révén elsajátíthatók – tette hozzá dr. Czakler Éva. 

– Mindkét felmérésünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pontos információkat már a kitöltés során átadja, ezért minden válasz után ellenőrizhető, jó volt-e az, a helyes válasz pedig részletesen kifejtve olvasható. Alapítványunk két másik oktatóanyaga is a laikus mentés tudnivalóiról szól. Ezek a Tartsd életben! - Újraélesztés egyszerűen és gyorsan, illetve a Ne parázz, sokkolj! - Újraélesztés defibrillátorral című kisfilmek. 

A mentő főorvos felhívta a figyelmet a mentőalapítvány weboldalán is olvasható, a csecsemő-, valamint kisgyermek újraélesztését szolgáló útmutatóra. Eszerint: 

  • Csecsemő, illetve kisgyermek újraélesztésénél, ha biztonságos a helyszín, meg kell vizsgálni, mutat-e a gyermek életjelet. Szóljunk hozzá hangosan, majd erősebb bőringer alkalmazásával, test, talpak simításával, dörzsölésével, esetleg csípésével és szólongatással próbáljuk ébresztgetni. Nem szabad rázni, ütögetni! Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért, de ne hagyjuk ott a gyermeket! 
  • Ha van segítségünk, eszméletlenség esetén egyikünk folytassa az ellátást, a másikunk azonnal hívja a mentőt. Aki egyedül van, kiáltson segítségért, aztán vizsgálja meg a gyermek légzését, keringését, majd kezdje meg az újraélesztést az útmutató továbbiakban következő 4-es és 5-ös pontja szerint. Csak egy perc mellkasnyomás után hívjuk a mentőket. Hangosítsuk ki a telefont, és tegyük magunk mellé. A nevünk és a helyszín megtalálásához szükséges adatok mellett azt is mondjuk el a mentődiszpécsernek, hogy gyermek újraélesztéséhez kérünk segítséget. Ne tegyük le a telefont, maradjunk vonalban, a mentésirányító segíteni fog az újraélesztésben az instrukcióival! 
  • Vizsgáljuk meg, lélegzik-e a gyermek, és tegyük szabaddá a légutakat. Tegyük egyik kezünket a homlokára, a másik kéz két ujját az álla alá, csecsemő esetén a fejet hagyjuk középhelyzetben, emeljük meg az állcsúcsot, míg kisgyermeknél a fejet hajtsuk hátra. Ha idegen testet látunk a szájában, s azt várhatóan egy mozdulattal el tudjuk távolítani, akkor tegyük meg. Ha a gyermek feje, nyaka sérült, a fejét ne hajtsuk hátra, a homlokán lévő kezünkkel tartsuk középhelyzetben, csak az állát emeljük. Hajoljunk az arca fölé, a mellkas felé nézve. Tíz másodpercig figyeljük, hogy emelkedik-e a mellkasa, hallunk-e szuszogást, légáramlást. Ha normálisan lélegzik és gerincsérülés nem valószínű, fektessük stabil oldalfekvésbe.
  • Ha a gyermek nem, vagy nem normálisan lélegzik, végezzünk öt befúvást. A fej pozícióját megtartva, csecsemő esetén az orrot és a szájat együtt „bekapva” fújjuk be a levegőt. Kisgyermek esetén ezt szájból szájba, a gyermek orrát befogva tegyük. Annyi levegőt fújjunk be óvatosan, hogy a mellkas láthatóan emelkedjen. Öt befúvás után, ha egyedül vagyunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot a 2. pontban leírtak szerint. Figyeljük 10 másodpercig, hogy mutat-e életjelenséget, önálló légzést, köhögést, mozgást. Ha nem, kezdjük meg a mellkasi nyomásokat.
  • Végezzünk 30 mellkasnyomást és két befúvást felváltva. Csecsemő mellkasának (szegycsontjának) alsó felére helyezzük egyik kezünk mutató és középső ujját. Kisgyermeket lehetőleg fektessük kemény alapra, helyezzük az egyik kezünket a szegycsont alsó felére. A nyomásokat egyenes, kinyújtott karral végezzük. Nyomjuk le a mellkast annak átmérőjének körülbelül egyharmadával másodpercenként körülbelül kétszer. Harminc nyomás után fújjunk be kétszer szájból szájba, majd folytassuk a 30 mellkaskompresszió és két befújás váltogatásával, amíg a mentő meg nem érkezik, vagy életjelenséget nem tapasztalunk. Ha életjelenségek mutatkoznak, hagyjuk abba az újraélesztést, és vizsgáljuk a légzést a már leírtak szerint, legfeljebb tíz másodpercig. Ha nincs légzés, folytassuk az újraélesztést.
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában