Kincs

2022.11.28. 20:00

Vécéöblítéssel zavarták a misét, de a befalazott kincsek megmenekültek végül Gyöngyösön

A kommunista hatalomátvétel után a gyöngyösi ferencesek a rendházban elfalazták a rendkívül értékes könyveket és liturgikus tárgyakat, amelyek majd’ ötven évig pihentek rejtekhelyükön. Kis híján eláztak. Egy múlt heti konferencián érdekes részletek derültek ki a sorsukról.

Szabó István

A jobbra fenn látható oratórium alatt bújtak meg a kincsek fél évszázadon át

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Ez az oratórium nemcsak a megszokott funkciója miatt érdekes. A ferencesek 1950 augusztusában már tudták, hogy el kell hagyniuk az épületet. A legértékesebb könyveket, páter Kis Szaléz vetítőgépét, a liturgia során használt feszületeket, kelyheket az oratórium alatti lépcsőházban rejtették el. A könyvtárat először a jelenlegi zeneiskola épületébe, majd az Orczy-kastélyba költöztették, de a hetvenes évek végén visszatérhetett a rendházba, és dr. Misóczki Lajos lett a könyvtáros. Műemlékvédelmi feladatokkal akkoriban senki nem volt megbízva, s a könyvtáros volt az, aki mindig felelős volt az épületért. Dr. Misóczki Lajos természetesen mit sem tudott a befalazott kincsekről, de azt észrevette, hogy az oratórium alatt ázik a lépcsőház fala. Ebbe az épületrészbe ugyanis a szocializmus idején egy vécét szereltek be – mondta Ferencz Beatrix, a ferences könyvtár és levéltár munkatársa. A Magyar Tudományos Akadémia műhelykonferenciájának résztvevőit ugyanis ő a kalauzolta minap a rendházban. A templom szentélyében az oratóriumra hívta fel a művészettörténészekből álló hallgatóság figyelmét. 

Kincset leltek a feltáráskor
Megmenekült a pusztulástól az 560 éves Schöffer-Fust Biblia is, Magyarország legrégebbi nyomtatott Szentírása. A hazánkban lévő, feltehetően legjelentősebb ősnyomtatvány Gutenberg nyomdájában, az ő betűivel és présein készült, bár nem a könyvnyomtatás feltalálójának munkája. Idén újra látható volt Gyöngyösön. 

A rendházban 1950 után a szocializmusra jellemző módon az étkezdétől a napközin és a kollégiumon át a húsipari raktárig minden volt. Csak a templomot hagyták működni, folytatta Ferencz Beatrix. Világi papok szolgálatával lehetett szentmiséket tartani benne. 
– A korszak már-már ördögi gondolkodására vallóan azért telepítették a vécét ide, hogy minden egyes öblítéssel zavarják a szentmiséket. Ugyanez volt a cél Hatvanban, ahol például tíz méterre a templom bejáratától forgalmas buszpályaudvart alakítottak ki. Az oratóriumi vécét egy hatvani kisiparos csinálta, de ekkor már szivárgott belőle a víz. A könyvtár birtokában van az a hosszas levelezés, amellyel dr. Misóczki Lajos kérte a kisiparost, majd a kisiparosok országos szövetsége helyi szervezetét a beázás megszüntetésére, de mindhiába. 

A BBC is tudósított a feltárásról 1998 áprilisának végén
Ferencz Beatrix arról is beszélt, hogy az idén elhunyt Szabó József házfőnök a halála előtt mesélt neki azokról az időkről, amikor a ferencesek visszatérhettek a rendházba. A városi könyvtár 1998-ban távozott innen, azután jött egy ferences tartományi főnökségi delegáció. Szó szerint körbekopogtatták a falakat, hiszen tudtak az elfalazott értékekről. Végül a lépcsőháznál meghallották az üreget jelző jellegzetes hangot. Egy sor téglát kibontottak, befotóztak. Az előhívott képen könyvesládák látszottak. 1998. április 28-án bontották ki az üreget. Még a BBC is tudósított róla, olyan nagy értékek voltak itt elfalazva. 

Végül a megyei pártbizottsághoz fordult. Dr. Misóczki Lajos jó könyvtáros volt, és a párt bizalmát is élvezte. Ott azzal a hatásos szófordulattal élt, hogy ázik a középkori szocialista tulajdon. Meg is fenyegette őket, hogy feljelentést tesz a szocialista vagyon elherdálásáért. Ez hatott, megjavították a vécét, így csak mindössze fél évig áztak a rendkívüli ősnyomtatványok a fal mögött. Végül 1998-ban ráleltek a három köbméternyi értékes könyvtári és levéltári dokumentumra, műtárgyakra – foglalta össze Ferencz Beatrix, a könyvtár munkatársa. 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában