Szaloncukor

2022.12.01. 07:00

A legfinomabb szaloncukrokat aranyáron mérik, akár ajándéknak is tökéletesek megyénkben

Nincs karácsony szaloncukor nélkül. Szétnéztünk a boltokban, mi mennyiért kapható. Néhány termék nem csak a fán, hanem alatta, ajándéknak is megállja a helyét.

Barta Katalin

Szaloncukor nélkül nincs karácsony. Idén is van miből válogatni

Forrás: Lang Róbert

Ismerősöm Londonba készül karácsonyozni kint élő és dolgozó rokonaihoz. Meséli, ő is évekig dolgozott ott, s kezdetben az volt számára az egyik legérdekesebb felismerés karácsony előtt, hogy a szaloncukor nem tartozik az ünnep alapvető kellékeihez. - Minden évben zselés szaloncukrot kértek a munkaadóim ajándékba, mert korábban ezt nem ismerték, nem kóstolták. Évekig itthonról vittem nekik a fára való csemegét, de a fenyőre soha nem került díszítésként. Megették egy-két nap alatt, jóval az ünnep előtt – mondja nevetve. 

Itthon elképzelhetetlen a karácsony szaloncukor nélkül. Mára egy egész iparág épült erre a szezonális édességre. Tettünk tehát egy kört a hazai kínálatot szemügyre véve. 

Tény, rengeteg fajta van a piacokon, az üzletekben. Minőségtől függően, különböző árakon. A legolcsóbb és máig legkeresettebb változatokat - zselés, gumicukros, karamellás - az egri piacon is kimérve kínálják. Az áruk kilónként négy-hatezer forint között mozog. Vettünk kóstolót ebből is, abból is. Húsz-húsz dekányit vásároltunk. Vajkaramellásat, gumicukrosat, trüffelkrémeset, konyakmeggyeset. Több, mint ötezer forintot fizettünk az alkalmi válogatásért. 

Tarolt a forralt boros szaloncukor
 Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több, mint háromszáz kóstoló segített. Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros szaloncukra végzett, amit budapesti boltjukban is megtalálnak majd az érdeklődők. A második helyen a balatongyöröki Promenád Kávéház "Frizzy" mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra végzett, míg a harmadik helyen. Idén a harmadik a maklári Stühmer lett, a Körtezselés-muskotályos szaloncukrával.

S akkor még nem tértünk be azokba az üzletekbe, ahol a felsőkategóriás, legfinomabb szaloncukrokat árusítják.  Természetesen ide is benyitottunk, de gyorsan megállapítottuk, hogy ezekben a kereskedésekben  az vásárolhat ízlése és a család kívánsága szerinti mennyiséget, akinek ezt a pénztárcája azt megengedi. Az utóbbi helyeken a jó márkájú szaloncukor ára kilónként átlépi a tízezer forintot. Azt tapasztaltuk egy átlagos jövedelmű család esetében ez az a lélektani határ, amit sokan már nem lépnek át. Ezekből a termékekből szépen csomagolva, kisebb tételekben válogatás is kapható. Ezek tökéletesen beillenek karácsonyi ajándéknak is, ráadásul online is rendelhetők, jóval olcsóbban, mint a saját márkás üzletekben. Érdemes kutakodni a neten, s időben megrendelni. Különösen akkor, ha nagy a család, sok a rokon, ismerős, barát, akiket szeretnénk megajándékozni, valami különlegessel és finommal. 

Ha nem cukorbeteg az illető, garantáltan jó választás egy doboznyi minőségi szaloncukor. 

A nagyobb élelmiszerláncok üzleteiben most is jóval olcsóbban juthatunk hozzá a portékához. Mindenütt kapható kimért és csomagolt formában is az ünnepi édesség, szaloncukor is, mindenféle ízben. Nem vettük elő a nagyítót, hogy megnézzük az összetételüket, de azt nyugtáztuk, hogy kilónként nagyjából három-négyezer forintért vásárolhatjuk meg ezeket. 

A mindmegette.hu oldalon közzétették azt is, hogy idén melyik szaloncukrot érdemes leginkább megvenni, ha igazán finom csokit majszolnánk a fa alatt. Az Év Szaloncukra versenyen az is kiderült, melyik a legfinomabb és leginkább pénztárcabarát fajta, valamint vegán és kézműves kategóriában is győztest hirdettek. A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén is a kategóriákat, melyek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott segítséget. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek és továbbra is külön versenyezhettek az alacsonyabb árú - 699 forint/ száz gramm alatti - kategória szaloncukrai is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában