Környezetvédelem

2022.12.06. 11:37

A nagyrédeiek is csatlakoztak az európai programhoz, a Nagy-patakot vizsgálták

Tizenöt oktatási intézményből 250 gyermek és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a Tiszai PET Kupa folyómentői iskolák bevonásával. A Plastic Pirates – Go Europe! kampány idén ősszel tíz országban zajlott. Célja, hogy az azonos módszertan alapján végzett mintavételezés segítségével összehasonlítható eredményeket kapjunk Európa folyóinak műanyag szennyezettségéről.

M. H.

A gyerekek szívesen vettek mintát későbbi vizsgálathoz

Forrás: Beküldött

A Plastic Pirates – Go Europe! egy 10 ország részvételével zajló európai közösségi tudományos (citizen science) akció, amelyben iskolai osztályok és ifjúsági csoportok segítik adatgyűjtéssel a szakemberek munkáját. A gyerekek feladata, hogy patakokból és folyókból mikro- és makroműanyag mintákat gyűjtsenek és pontosan dokumentálják a kapott eredményeket. Az összegyűjtött adatokat a projekt záró fázisában kutatók elemzik ki.

A programban 15 magyarországi oktatási intézmény, köztük a Nagyrédei Szent Imre Általános Iskola, vett részt szeptember 8-a és november 15-e között. A mintavételezést az iskola közelében található folyóból, illetve a folyóparton csoportmunkában végezték a diákok, tanári felügyelettel, a PET Kupa folyómentő szakembereinek iránymutatása mellett. A kapott adatokat egy közös online adatbázisba kerülnek,  a mikroműanyag mérés eredményét pedig a Pannon Egyetem kutatói elemzik és juttatják el a német vezető partnerhez. A kampány magyarországi koordinációját az Express Innovation Agency (XIA) látja el. A projekt az Európai Unió „Horizon Europe” kutatási és innovációs programjától kapott finanszírozást.

A Plastic Pirates kampány  így egyidejűleg erősíti az európai tudományos együttműködést és segíti a társadalom bevonását, miközben  felhívja a figyelmet a környezettel való „tájékozott és körültekintő” bánásmód szükségességére.  

Az alkalmanként másfél órás mintavételezésen Magyarországon több mint 250 gyerek és 30 pedagógus vett részt. A legkisebbek az általános iskola ötödik osztályosai voltak, a legnagyobbak pedig végzős gimnazisták, de egy alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói is végeztek mintavételezést. A Tiszai PET Kupa által közzétett felhívásra 17 oktatási intézmény jelentkezett. A kiválasztásnál szempont volt, hogy minél több folyóhoz eljussanak, és így minél több helyről gyűjthessenek adatokat. A kimaradó jelentkezőkhöz is szeretnének 2023-ban ellátogatni és elvégezni a mintavételezést.

A nagyrédeiek azt írták, 18 felső tagozatos diák Varga Katalin Szonja tanárnő és Zödös Szabolcs tanár úr vezetésével csatlakozott a programhoz. A kampány során az iskolai osztályok és ifjúsági csoportok patakokból és folyókból műanyag-mintákat gyűjtenek és dokumentálják a kapott eredményeket. Az iskola tanulóinak a feladata az volt, hogy a Rédei Nagy-patak vizében található műanyaghulladékokat illetve a patak környékén gyűjtött hulladékokat vizsgálják, osztályozzák az intézménybe érkező két szakember segítségével. A diákok négy csoportban dolgoztak. Az egyik csapat fotózott, értékelt, jegyzetelt. A másik egy hálót helyezett el a vízben, ami a mikroműanyagokat szűrte ki egy órán keresztül, majd ezt a mintát a Pannon Egyetem laborjába vitték. A harmadik csapat egy 30 méteres sávban pásztázta végig a patakpartot és gyűjtötte össze a szemetet, a negyedik csapat pedig kilenc másfél méter sugarú kört jelölt ki a part három szintjén és ezekben a körökben található szemetet gyűjtötte be. Az összegyűjtött hulladékot a diákok közösen elemezték, osztályozták, emellett beszéltek a környezetvédelem fontosságáról, a vizek szennyezettségéről, a műanyaghulladékok veszélyéről. A szakemberek elmondták, hogy a céljuk az, hogy az ország folyóvizeinek a szennyezettségét felmérjék, majd összehasonlítsák a környező országok eredményeivel. A gyerekek nagyon lelkesek, érdeklődőek voltak, a mintákon kívül rengeteg szemetet gyűjtöttek össze. Azt pedig közösen döntötték el, hogy tavasszal folytatják a munkát a tisztább, élhetőbb környezetért.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában