Ünnepség

2022.12.04. 07:40

A nyolcvan éves Dohnál Tibor közel fél évszázada alkot Egerben, születésnapján köszöntötték

A híres egri művész, Dohnál Tibor pénteken ünnepelte 80. születésnapját a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

F. V. E.

Dohnál Tibor 80. születésnapját ünnepli

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Művészek, barátai, ismerősei körében ünnepelt, és elmondta, sajnos többen betegség miatt nem tudtak eleget tenni a meghívásnak, s szomorúsággal tölti el, amiért elhunyt felesége és fia, valamint távol élő rokonai nélkül tölti a születésnapját, de örömét fejezte ki a megjelentek miatt. Méltatta az életet, a születés csodáját, s minden jelenlévővel elbeszélgetett. 

Dohnál Tibor 45 éve él Egerben, ugyanis a városvezetés az akkori Gárdonyi kertben létrehozott egy olyan művészkolóniát, ahol képző- és iparművészettel foglalkozó fiatal házaspárok számára adtak lehetőséget a lakhatásra, tehetségük kibontakoztatására. Így költözött megyeszékhelyünkre a pénteken ünnepelt alkotó is a feleségével. 

A születésnapi ünnepségen részt vett dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője is, aki megköszönte Dohnál Tibornak, hogy alkotó tevékenységével emeli megyeszékhelyünk hírnevét.

– A nyolcvan megélt életév már önmagában is kivételes, mint ahogyan maga az ünnepelt művész is. A teremtő olyan képeségekkel áldotta meg őt, amivel nem sokan rendelkeznek – jegyezte meg dr. Pajtók Gábor.

Az alkotó kétszáznál is több egyéni-, és kollektív kiállításon mutatta már be műveit, szerte Európában. Több hazai és nemzetközi művész-szakmai és művésztelepnek tagja, számos országos és nemzetközi díjat tudhat magáénak.

Dohnál Tibor 1942-ben született Cegléden, 18 éves koráig tanyán nevelkedett, az Ugyerban. Pályája kezdetén rajzot és festést tanított, 1968-ban még egyénibb hangra lelt előbb a grafikában, majd a plasztikában és festményein is. Munkájának köszönhetően került megyeszékhelyünkre a kivételesen jelentős Kepes gyűjtemény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában