Történelem

2022.12.06. 07:00

Adóznak a hősi halottak emléke előtt Szűcsiben

Hatvanhárom éve, ­1959-ben történt a harmincegy áldozatot követelő tragédia a községben. Mostantól emlékszoba is bemutatja a faluban régebben meghatározó tevékenységet.

Tari Ottó

Emlékeznek… 

Forrás: Beküldött fotó

A községben a Nemzeti értékeket, az Értéktár Bizottság értékgyűjtő tevékenységét bemutató terek kialakítása állandó vagy időszaki kiállításként című hungarikumpályázat támogatási összegéből újították fel a művelődési ház udvarán álló kis épület, amiben bányászemlékszobát alakítottak ki – osztotta meg a hírt Hordósné Kovács Krisztina polgármester az átadás alkalmából. 

A felújítás a nyílászárók és az elektromos hálózat cseréjét, belső szerkezeti átalakításokat, a fafödém állagmegóvását, és a helyiség falazatának festését tartalmazta, de a bemutatótérhez szükséges képmegvilágító eszközöket is beszereztek. A helyiségben kapott helyet a szűcsi bánya működésének 1955-től az 1970-es évekig tartó időszakát bemutató tárlat, amely állandó kiállításként megtekinthető lesz a könyvtár nyitvatartási idejében. 

Az épület évtizedekkel ezelőtt széntároló volt, majd több funkciót is betöltött; folyamatos átalakuláson esett át, míg végül a helyi szénbányászat emlékhelyévé vált. A kiállítás anyaga kordokumentumokból, korabeli újságcikkekből, fényképekből, a bányamunkához kapcsolódó használati tárgyakból áll, de számos érdekes történetet is bemutatnak, amelyek a községben élt bányászcsaládokhoz kapcsolódnak. 

– Köszönet jár minden lakosnak, aki fényképekkel, saját történetekkel hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez. Köszönet a szorgalmas és alapos kutatómunkáért Sós Henrietta közösségszervezőnek az emlékszoba anyagának összeállításért, Hordós Mátyásnénak pedig segítő munkájáért, valamint a bányászegyenruhák rendbetételéért. Köszönet illeti az önkormányzat karbantartóit és a közfoglalkoztatásban dolgozókat is az emlékszoba előkészületeiben való munkájukért, valamint Demeter Istvánt az épület külső homlokzatának festéséért – fogalmazott a település első embere. 

Az emlékszoba átadásának a dátuma nem véletlen, ugyanis hatvanhárom évvel ezelőtt, 1959. november 26-án itt történt a mátraaljai lignitbányászat legtöbb áldozattal járó bányaszerencsétlensége: a X. aknába tűz keletkezett, s a tragédia harmincegy bányász hősi halálát követelte. A XI-es aknát 1959-ben, a X-es számút pedig 1962-ben állították le. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában