Demonstráció

2022.12.08. 13:57

Egerben is sztrájkolnak pedagógusok

Nem csak a fizetések és az oktatás körülményeinek, szabadságának javításáért, kirúgott kollégáikért is sztrájkolnak.

T. B.

Az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai is élőláncot alkottak

Forrás: Beküldött

Több egri iskolában is voltak megmozdulások, munkabeszüntetések a csütörtökre meghirdetett pedagógus sztrájknapon.
Balogh Éva, a Pedagógusok Szakszervezete Heves megyei elnöke elmondta, későn délelőttig két helyről kapott értesítést sztrájkról, a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában tizenheten, a Bornemissza Gergely szakközépiskolában huszonnégyen vállaltak szolidaritási sztrájkot a közelmúltban polgári engedetlenség miatt kirúgott tizenhárom pedagógussal. A pedagógusok és diákok kilencpontos követeléscsomagja kiegészült most azzal, hogy vegyék vissza munkahelyükre a jogtalanul elbocsátott kollégáikat.

Az Alkotmánybíróság a napokban kimondta, szerintük nem sérti az alaptörvényt, hogy nagyon leszűkítették a pedagógusok sztrájkhoz való jogát. Balogh Éva szerint a sztrájkok szervezőit is hatalmas adminisztrációra kényszerítik. Ezen kívül sok tanár hiányzik az iskolákból, a különböző vészhelyzetekben pedig mindent bevetnek a munkáltatók, hogy a dolgozók betegen is vállalják a munkát. Mindeközben sok pedagógus nyugdíjazása után nem éli meg a hetvenedik életévét.

Az egri és a hatvani tankerületnél is érdeklődtünk, hogy hány, fenntartásukban lévő intézményben, és hányan vesznek részt a megmozdulásban. Szavaik szerint mindkét tankerületben nagyon alacsony a sztrájkban való részvétel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában