Döntés

2022.12.02. 11:36

Elmarad az adóemelés: a lőrinci polgármester levette napirendről a saját indítványát

Az építmény- és a telekadót érintette volna a döntés

T. O.

Forrás: Shutterstock

Lőrinciben a legutóbbi képviselő-testületi ülésre Víg Zoltán polgármester előterjesztett egy javaslatot, aminek indoklása szerint az építményadó vonatkozásában célszerű lenne megszüntetni az adóalanyok között a 40 százalékos kedvezményen alapuló pozitív diszkriminációt. Az önkormányzat vezetése ugyanis még 2015-ben hozott egy rendeletet, ami alapján ha egyes vállalkozások tulajdonosai magánszemélyként vagy más magánszemély adóalanyok tulajdonában lévő építményben folytatnak üzleti tevékenységet, kedvezmény illeti meg őket, így a jogi személy vállalkozókkal szemben kevesebb az adóterhük. A mostani döntéssel követnék az egységes közteherviselés elvét – áll az indítványban.

Az intézkedés 61 adózót érintett volna, s összesen kétmillió forinttal növelte volna a város évi bevételeit. Az átlagos befizetés adózónként évente 31 ezer forinttal emelkedett volna. Sokak szerint ez nem túl jelentős teher, ám mégis többen ellenezték a tervezetet, mondván, hogy túl sok ember érdekeit sértették volna a minimálisnak mondható többletbevétel érdekében. Ennek ellenére a képviselő-testület tanácskozását megelőző bizottsági ülésen Juhász Gergely elnök megszavaztatta a bizottságot, amely támogatta a polgármesteri előterjesztést.

Hogy a délelőtti bizottsági ülés, valamint a délutáni testületi tanácskozás között mi változott meg, nem tudható, ám tény, hogy délután Víg Zoltán polgármester visszavonta a javaslatot. Délelőtt előterjesztőként nem szólt hozzá a vitához, délután viszont azt mondta: az ügy politikai felhangot kapott, ezért azt leveszi napirendről. Csakúgy, mint a telekadó utakra kiterjesztett módosítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában